Islamska zajednica Kosova: Situaciju u Ukrajinu rešiti mirnim putem

Islamska zajednica Kosova
Izvor: Koha ditore

Islamska zajednica Kosova izjasnila se povodom rata u Ukrajini, pozivajući da se ova situacija reši političkim i mirnim putem. Muftija Naim Ternava istakao je da se treba opredeliti za mir i toleranciju.

On je na Fejsbuku pozvao na izbegavanje krvoprolića, razaranja i nemira, kao i na oštro "ne“ ratu.

"Molim i apelujem na sve međunarodne faktore da pre rata i krvoprolića izaberu mir, pre sukoba da izaberu razumevanje i toleranciju, pre patnje i razaranja da izaberu mir i stabilnost. Sa pažnjom i zabrinutošću pratio sam eskalaciju situacije u Ukrajini. Noćna mora i teror koji narod Ukrajine doživljava pod pretnjom ruske vojne mašinerije je crni znak koji upozorava na teške dane za čovečanstvo, posebno za nenaoružane građane Ukrajine", navodi Ternava.

Muftija kaže da su slike koje svakodnevno stižu iz Ukrajine podsećaju na ne tako davnu prošlost na Kosovu.

"Slike granatiranja gradova i naselja sa civilnim stanovništvom, dugih redova građana koji beže iz svojih domova, kao i nevinih žrtava u redovima civila, za nas su neprihvatljive, jer smo pre samo dve decenije prošli kroz takvu situaciju. Molimo Boga da se aktuelna situacija u Ukrajini reši političkim i mirnim putem i da svet i čovečanstvo budu mirniji i sigurniji", napisao je Ternava.