Kancelarija za Kosovo i Metohiju na Sajmu zavičaja u Novom Sadu

Kancelarija za KiM na Sajmu zavičaja u Novom Sadu
Izvor: TV Most

Na tradicionalnom Sajmu zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu, koji se održava danas u Novom Sadu, sa svojim izlagačima predstavila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Sajam zavičaja mesto je spajanja bogate srpske kulturne baštine, tradicije, običaja, gastronomskih specijaliteta i turističkih potencijala, izjavio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović, prenosi TV Most.

“Imajući u vidu da se Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu u Novom Sadu održava peti put i da za cilj ima okupljanje, povezivanje i jačanje institucija, organizacija zavičajnih udruženja iz čitavog regiona i država suseda, Kancelarija za KiM ga prepoznaje kao mesto spajanja bogate srpske kulturne baštine, tradicije, običaja, gastronomskih specijaliteta i turističkih potencijala te je i ove godine prijavila učešće kako bi se dalje promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali KiM. Kancelarija za KiM nije propustila priliku da posetiocima sajma predstavi makar delić onoga što naša južna pokrajina može da ponudi. Učešćem na ovoj i sličnim manifestacijama čuvamo od zaborava rukotvorine domaće radinosti, kao i dobre stare ukuse naših vina, voćnih sokova, meda, zimnica, rakije, sira i drugih domaćih proizvoda sa ciljem očuvanja tradicije i prenošenja starih srpskih običaja budućim generacijama”, kaže Kočanović.

Na štandu Kancelarije za KiM, kako navodi, predstavljena su kvalitetna vina različitih vinarija iz Velike Hoče koja neguje viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina.

“Zemljoradnička zadruga Zubin Potok pobrinula se za degustaciju sušenog voća, džemova, voćnih sokova i drugih domaćih proizvoda ovog kraja, a Udruženje pčelara iz „Nukleus“ iz Gračanice posetiocima sajma danas nudi degustaciju kvalitetnih vrsta meda sa ovog podneblja, kao i druge pčelinje proizvode“, rekao je Kočanović.

Na štandu Kancelarije za KiM posetioci su mogli da se podsete starih ukusa sušenog voća, domaćih voćnih sokova, rakije i meda, čuvenog šarskog sira, ali i autentičnih vina orahovačkog vinogorja.

Na manifestaciji, koja promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom regiona, učestvuje preko 150 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.