KEDS: Odluke o ceni struje i tarifama donosi Regulatorna kancelarija za energetiku

KEDS
Izvor: Reporteri

Nakon protesta Socijaldemokratske partije ispred kosovske vlade u kojem je postavljen transparent sa natpisom da se Vlada potpuno potčinila privatnoj kompaniji KEDS, iz ove kompanije su saopštili da oni nisu odgovorni za povećanje cene struje ili tarifnu strukturu, prenosi Zeri.

U saopštenju za javnost ove kompanije se navodi da imaju pravo da daju predloge u tarifnoj prijavi, ali na kraju odluke donosi Regulatorna kancelarija za energetiku.

"U tarifnoj aplikaciji, svi stejkholderi, uključujući i nas, imaju pravo da šalju svoje predloge. Ali RUE je ta koja donosi odluke. Do sada 95 odsto naših predloga nije razmotreno. Dakle, uklanjanje blok tarife u 2017. godini bila je i ostaje isključiva odgovornost RUE. Mi nismo kreatori politike, već smo samo operativne kompanije", kaže se između ostalog u saopštenju.

Oni naglašavaju da su od sredine prošle godine upozoravali da uvozne cene naglo rastu i da se mora nešto preduzeti.

“Niko ništa nije preduzeo. Zahtevali smo i vanrednu reviziju tarifa kako ne bi došlo do uticaja na sistem i da bi korisnici i dalje dobijali adekvatne usluge, ali opet ništa nije urađeno. RUE je to opravdao rečima: Cene struje na berzama su špekulativne i padaće”, poručuju iz KEDS.

Prema njihovim rečima, da su kreatori politike delovali na vreme i poslušali zahteve i upozorenja, Kosovo ne bi bilo u ovoj situaciji.

“Mi smo dosledno radili onoliko koliko smo imali pri ruci. KEDS/KESCO dobici i gubici se prilagođavaju i ako se prekorače, vraćaju se u sistem sledeće godine sa kamatom od 8 procenata. Dakle, sve je matematička formula! Inače, obe kompanije su prošlu godinu završile sa gubicima. U ovim okolnostima, KEDS/KESCO pozivaju sve kreatore politike da daju sve od sebe za funkcionisanje sistema, pošto adekvatne odluke i politike direktno koriste potrošačima Kosova. U kriznim okolnostima, kada svako predano i odgovorno radi svoj posao, onda je mnogo lakše izaći na kraj”, kaže se između ostalog u saopštenju KEDS.