Kosovo bez plana vakcinacije građana

Gazeta Ekspres
Izvor: Gazeta Ekspres

U Evropi samo Kosovo nije započelo postupak vakcinaciju protiv kovida -19 i nema zvanične potvrde kada se može očekivati prvi kontingent vakcina, prenosi RTK.

Prema planu Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u prvoj fazi predviđeno je vakcinisanje tri odsto stanovništva, odnosno 54.000 građana Kosova, u ovoj fazi vakcinisaće se rizične grupe.

U drugoj fazi predviđeno je da se vakciniše 306.000 građana.

Predsednik Saveza sindikata zdravstva Kosova Bljerim Sulja rekao je za Radio Kosovo da od Ministarstva zdravlja nisu dobili nikakav detaljan plan o tome kako će se odvijati vakcinacija i dodao da prioritet treba da imaju stariji, hronični bolesnici, zdravstveni radnici, nastavnici i policija.

„Ne postoji plan Ministarstva zdravlja kako će se odvijati vakcinacija. Verujem da će nadležno ministarstvo poštovati kriterijume međunarodnih organizacija“, rekao je Sulja.

Infektolog Iljir Toljaj izrazio je sumnju u pravilnu raspodelu vakcina po opštinama jer ne postoji detaljna zdrastvena statistika.

„Mi smo jedina zemlja u regionu u kojoj vakcinacija nije započela i ne znamo kada će vakcine doći i ne znamo koliko će doći. Ovo je veliki neuspeh odgovornih“, rekao je Toljaj.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u svom ekspozeu rekao da borba protiv pandemije koronavirusa ostaje glavni izazov.

„Nećemo gubiti vreme, sa novim ministrom zdravlja započećemo realizaciju plana kako da kovid -19 stavimo pod kontrolu, merama koje će smanjiti nove slučajeve i sprečiti smrtne slučajeve. Planiramo da obezbedimo vakcine za 60 odsto stanovništva“, rekao je Kurti.