Na Kosovu učestala hapšenja zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama

Isis Teroristi
Izvor: Profimedia

Prema američkim izvorima, u Siriji deluje jedinica Islamske države sastavljena isključivo od Albanaca. Dok su u svetu kazne borcima na stranim ratištima drastične, na Kosovu su one skoro simbolične, baš kao i broj osuđenih boraca ISIS-a. Poslednjih godina učestala su hapšenja zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama, prenosi B92.

Od 2012. do 2019. godine oko 253 muškarca je otišlo za Siriju, a neki od njih su otišli i sa porodicom, dok je 110 osoba vraćeno 2019. godine, a očekuje se povratak ostalih.

"Očekuje se povratak još 96 osoba, od kojih su 43 muškarca. Mi smo preduzeli mere", izjavio je za tv Prva ekspert za bezbednost, Nuredin Ibiši Ljeka.

Poslednjih godina učestala su hapšenja na Kosovu baš zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama. Javnost je uplašena, da li svakodnevno među njima slobodno šeta i neki od pripadnika ISIS-a?

"Postoji opasnost od širenja nasilnog ekstremizma i terorizma, ali do sada smo sprečili terorističke akte", dodao je Ibiši Ljeka, koji odbacuje mogućnost da na Kosovu postoje mesta za obučavanje pripadnika Islamske države i tvrdi da je usvajanje zakona koji zabranjuje učestvovanje u stranim sukobima 2015. godine dalo rezultate, jer je od tada kontrola veća.