"Nedelja Kosova i Metohije" u Matici srpskoj od 20. do 24. marta

Nedelja KiM u Matici srpskoj
Izvor: Matica srpska

U organizaciji Kosovskometohijskog odbora Matice srpske biće održana "Nedelja Kosova i Metohije" od 20. do 24. marta tokom kojih će biti održana predavanja o umetnosti sa Kosova, postavljene izložbe slika i predstavljena književna dela.

U Matici srpskoj u Novom Sadu, u ponedeljak od 12 časova biće održano predavanje "Usmeno književno blago Kosova i Metohije” na kojem će govoriti doc. dr Marija Miljković, prof. dr Valentina Pitulić, ass. msr Marijana Stojković.

Istog dana, nakon predavanja biće otvorena izložba i izbor radova sa likovne kolonije akvarela "Gazivode 2005-2020".

Knjige Milene Gostović "Kosovski vilajet 1879-2000" i "Godišnji izveštaji (salname)" biće predstavljene u utorak od 12 časova, a o knjigama će govoriti prof. Miloš Jagodić, doc. dr Uroš Šešum, doc. dr Miroslav Pavlović.

Knjiga Boška Suvajdžića "Ključ od Kosova" biće predstavljena u sredu od 12 časova, a o njoj će govoriti prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prf. dr Valentina Pitulić i dr Branko Zlatković.

U četvrtak, 23. marta, od 19 časova besedu će održati episkop novobrdski Ilarion.

Poslednjeg dana, u petak, biće predstavljene knjige prof. dr Mitre Reljić "Srpska groblja na Kosovu i Metohiji, uništena spomenička i jezička baština" i "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji", o kojoj će govoriti prof. dr Branislava Dilparić i mr Živojin Rakočević.