Ombudsman u slučaju silovanja 11-ogodišnje devojčice uočio propuste nadležnih institucija

Porodično nasilje
Izvor: Ilustracija

Kancelarija Ombudsmana je povodom slučaja silovanja 11-ogodišnje devojčice prošle godine objavila izveštaj u kojem su evidentirani svi prekršaji i povrede zakona od strane nadležnih kosovskih institucija, prenosi Reporetri.

Na osnovu Ustava, Ombudsman ima pravo da predlaže mere, ako primeti povredu ljudskih prava od strane organa javne uprave i drugih nadležnih organa.

Ombudsman je 31. avgusta prošle godine pokrenuo analizu po službenoj dužnosti u vezi sa silovanjem 11-godišnje djevojčice od strane petorice osumnjičenih. Rezultati analize ukazuju na niz prekršaja koje su počinili nadležni organi.

Postupak za silovanje maloletnice pokrenut je 28. avgusta 2022. godine, na osnovu uviđaja Kosovske policije, dok je njen nestanak prijavljen 21. juna, kada je policija započela istragu radi utvrđivanja elemenata krivičnog dela trgovine ljudima.

S obzirom da je početna procena rizika bila visoka, maloletnica je 22. juna smeštena u prihvatilište pod nadzorom policije. Ali, kako navode u Centru za socijalni rad, roditelji devojčice gotovo svakodnevno su odlučno zahtevali da dete napusti prihvatilište, jer boravak u njemu nije odgovarao uzrastu devojčice.

Uprkos tome, policija je saopštila da je rizik da devojčica napusti prihvatilište veliki. Međutim, na zahtev roditelja i deteta, ona se vratila kući.

Institucija Ombudsmana je došla do zaključka da su državni organi, iako su bili upoznati sa visokim rizikom za dete, odlučili da je puste kući.

"Ovo dokazuje da su nadležni organi koji su bili uključeni u slučaj, tužilaštvo, policija, Prihvatilište bili svesni postojanja stvarnog i neposrednog rizika od zlostavljanja deteta, identifikovanog kao žrtvu, od strane kriminalaca“, piše u izvještaju Ombudsmana.

Ombudsman dalje navodi da pristup nadležnih službenika nije bio u skladu sa procedurama i standardima koji se zahtevaju u slučajevima kada žrtva je dete. Istovremeno, uključene institucije morale su bolje sagledati i predvideti opasnost po dete od strane roditelja koji se smatraju sekularnim u oblasti prava i javne sigurnosti.

Mesec dana kasnije, 28. avgusta 2022. godine, dete se ponovo pojavilo u policiji, kada je pokrenut postupak za krivično delo silovanje. U ovom slučaju, administrativne smernice garantuju da dete u toku postupka mora biti zaštićeno.

Iako u svim slučajevima u kojima su deca žrtve nasilja, treba primeniti princip što bržeg reagovanja, prema izveštaju Ombudsmana, to u ovom slučaju nije primenjeno.

Čak ni Kosovska policija, kojoj su bila poznata neka imena osoba osumnjičenih da su počinile krivično delo silovanja, nije preduzela odgovarajuće radnje.