Patrijarh Porfirije: Nema te sile koja nas može pokoriti ako smo sa Hristom

Porfirije u Banjaluci
Izvor: Twitter

Uzalud je sve čoveka ako sav svet zadobije, a dušu svoju izgubi, poručio je patrijarh srpski Porfirije okupljenim vernicima u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Patrijarh je ukazao na Hristovu ljubav, da je on smislio postojanja čoveka i da je došao da to pokaže.

"Ako mislimo da nam sve ono što imamo može obezbediti suštinsku sigurnost, varaju se", rekao je patrijarh i dodao da to što je materijalno i prolazno nije moglo da zadovolji krater u njihovoj duši.

Patrijarh je rekao da je potrebno da imamo smisao i kada nam ide od ruke i kada ne ide sve kako smo zamislili. 

"Da li imamo smislio u životu zavisi od cilja koji smo sami postavili. Gospod je došao među nas da bude naš smisao, bez njega ništa nismo", istakao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da ljudima, kada nemaju Boga u sebi, počne strah da upravlja, a Gospod je, kaže, došao da donese mir.

"Centar sveta je tamo gde je Gospod živi i nema te sile sveta koja nas može pokoriti, ako smo sa Hristom", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je prezime za mnoge ljude koji imaju svoje ime, za mnoge pravoslavne hrišćane koji žive na ovim prostorima.

"Braćo i sestre, i moji su koreni ovde i znam svoju đedovinu, znam da je tu dubok koren pravoslavne hrišćanske zemlje... Ako znamo ko smo, znamo svoje prezime", rekao je srpski patrijarh.

Kada je reč o Svetom arhiđakonu Stefanu, na čiji je praznik danas služio u Banjaluci, patrijarh je rekao da je taj praznik slava svih stanovnika Srpske.

Za one kojima su puna usta mira, naglasio je da prodaju oružje, od tog novca grade sebi palate, a duša im je skučena.

"Mir naš je Gospod, mi ne čekamo bolje vreme, mi čekamo Hrista", istakao je patrijarh, koji je trećeg dana Božića služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista u Spasitelju.

Episkop banjalučki Jefrem zahvalio je patrijarhu što je danas u Banjaluci da proslave Svetog arhiđakona Stefana da bi se pomolili za srpski narod i Republiku Srpsku.

"Uvek otvorena srca gledamo tamo gde je stolica Svetog Save i gde je jedan njegov naslednik. To ste vi u ovom trenutku", rekao je vladika Jefrem i zamolio patrijarha da blagoslovi narod, Republiku Srpsku i njene predstavnike koji se u ovim teškim vremenima bore za Srpsku.

Svetoj liturgiji prisustvovali su Predsedništvo Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, princ Filip Karađorđević.

Patrijarh je osveštao i slavski kolač povodom današnjeg praznika, prvomučenika koji je postradao za veru Hristovu.