Patrijarh Porfirije: Više smo jedno nego što smo različito

Patrijarh Porfirije
Izvor: Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je važnost mira osnovna poruka Božića i istakao da mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, jer davanjem mesta drugačijem, a u isto vreme istom, više smo jedno nego što smo različito, prenosi Tanjug.

Patrijarh je u svom obraćanju prisutnima, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković i ministri spoljnih poslova i kulture, primetio da se "nalazimo između dva Božića - onog koji se slavi po gregorijanskom, i Božića koji se slavi po julijanskom kalendaru".

"Uokvireni smo na ovim prostorima, ali, i na širem evropskom kontinentu, smislom porukom i sadržajem Božića, a to je Rođenje Hristovo”, rekao je patrijarh i istakao da je "različitost koja postoji među ljudima dar od Boga” da bi se, kako je naveo, ”razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno".

"Da bismo rasli, kako kaže apostol Pavle, u meru rasta visine Hristove, a to znači u meru svečoveka. Čoveka koji jeste potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vreme koji je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim“, kazao je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC je primetio i da je vreme u kom živimo vreme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas.

”Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. Šta to znači? To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje, problemi koji su izvan nas, ali da u isto vreme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo rešiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi", kazao je patrijarh, saopštila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.

Mi, istakao je, moramo, svako sa sobom i u sebi, pre svega, steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno rešavati.

”Upravo današnji dan, proslavljanje rođenja sina Božjeg kao onoga koji nam donosi mir, donosi i formulu za postizanje mira u sebi, a onda i realizovanje i reflektovanje tog mira izvan sebe, tj. oko nas. Najpre je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrednosti na koji nas Jevanđelje poziva. Taj sistem vrednosti je jednostavan: Ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji. A bližnji si, i ispunjavaš tada Jevanđelje Hristovo i zapovest njegovu, svakom onom kome je potreban mir, kome je bilo šta potrebno, kada pokazuješ ljubav prema drugome, ne pitajući sebe šta je on, taj drugi, učinio tebi, nego šta ti činiš njemu", poručio je patrijarh i čestitao Božić tradicionalnim pozdravom:"Mir Božji, Hristos se rodi".