Patrijarh Porfirije: Srbi i Albanci upućeni jedni na druge, molimo se za mir svih naroda

Patrijarh Porfirije
Izvor: Kosovo Online

Patrijarh srpski Porfirije u besedi na Badnje jutro u manastiru Gračanica pozvao je vernike na mir, pomirenje i suživot među Srbima i Albancima.

Patrijarh Porfirije je poručio da ne možemo da želimo mir za sebe, ako drugima želimo nespokoj.

"Naš pravoslavni srpski narod ima nešto što nema nijedan drugi narod, a to je pozdrav koji jedan drugome upućejemo na dan Božića, a to je: Mir Božji, Hristos se rodi! U toj reči otkriva se naše opredeljenje, pokazujemo da smo Hristovi, ljudi od mira u pravom smislu te reči, i zato znamo da ne možemo samo za nas da želimo mir, i da ne možemo imati mir za sebe ako želimo nemir drugima, našim komšijama. Isto tako i oni moraju da znaju da ako hoće mir za sebe, ne mogu ga steći ako žele nemir nama", rekao je patrijarh.

Kako je dodao, Abanci i Srbi su upućeni jedni na druge, i zato se moraju razumeti potrebe i jednih i drugih.

"Zato se mi molimo za dobro i mir u nama, ali se isto tako molimo za sve narode, i mir albanskog naroda, jer znamo da nas je Bog uputio jedne na druge, da nas je pozvao na lepotu i radost života, na mir u kome se skriva ljubav, na to da razumemo da smo potrebni jedni drugima, i sve što želimo sebi, želimo i njima. To je naša molitva, na to nas poziva današnji dan", rekao je patrijarh Porfirije.

Čestitao je Božić vernicima i poručio da smo se danas sabrali u ljubavi, veri i nadi pred Bogom.