Petković čestitao hramovnu slavu manastira Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Peković uputio je čestitku igumanu manastira Visoki Dečani Savi Janjiću, bratstvu manastira i svim vernicima povodom hramovne slave Vaznesenja Gospodnjeg.

Petković je podsetio da carska lavra i ove godine dočekuje slavu uz brojna iskušenja, ali i odlučnu zajedničku borbu bratstva ove svetinje, Srpske pravoslavne crkve, kao i države Srbije, da se sačuva istina na kojoj Visoki Dečani počivaju vekovima.

"Fizička ugroženost zadužbine svetog kralja Stefana Dečanskog prepoznata je ne samo od Uneska, na čijoj se listi nalazi kao jedan od najvrednijih i najugroženijih spomenika čovečanstva, nego i od strane renomirane organizacije 'Evropa Nostra', koja je svrstala ovaj srednjevekovni srpski biser na listu sedam lokaliteta ugrožene baštine u Evropi za 2021 godinu", istakao je Pertković.

Petković je naveo da se zajednički snagama treba izboriti sa pritiscima kojima su izloženi Srbija, srpski narod i svetinje na Kosovu.

"Zbog toga je danas važno da zajedničkim pregnućem odolimo i izborimo se sa raznim pritiscima i nasrtajima kojima su kontinuirano izloženi naša država, narod i naše svetinje, posebno na Kosovu i Metohiji. Neka današnji praznik i molitve svetog kralja pomognu, da istinom i verom, negujući ljubav, slogu i zajedništvo, sačuvamo naše svetinje, jezik, predanje i bogato kulturno srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, a pre svega naš ostanak i opstanak na ognjištima To je ujedno i jedini put da kao narod dočekamo naše Vaskrsenje i naše Vaznesenje. Neka Vam je srećna i Bogom blagoslovena Slava", navodi se u čestitki koju je uputio Petković.