Petrović: Niko iz međunarodne zajednice nije hteo da čuje naše molbe, na Kosovu nismo prodavali vino

Srđan Petrović
Izvor: Pink

Vlasnik vinarije iz Velike Hoče Srđan Petrović, kome je prištinska carina s policijom oduzela 42.000 litara vina, kaže da je bio spreman da plati kaznu ukoliko je bio u pitanju prekršaj, napominjući da vino nije prodavao na teritoriji Kosova niti bio konkurent albanskim kolegama.

U izjavi na TV Pink Petrović je ispričao da je to bio veliki šok za njegovu porodicu.

"Smogli smo snage da budemo suzdržani, da budemo mirni i da ne dođe do većeg incidenta. Nisam mogao da kontrolišem suprugu, posebno kada sam video sina. Video sam da se situacija izmakla kontroli. Bojao sam se nekog većeg incidenta i povređivanja, bilo organa reda, bilo komšija koji su svi do jednog došli da me brane”, naveo je Petrović.

Petrović kaže da mu je otac prva generacija školovanih vinara u opštini Orahovac, zajedno sa drugim Srbima i Albancima koji su završili tu školu i podigli vinarstvo u Velikoj Hoči.

“Ako je bio prekršaj ne znam zašto nisu hteli da novčano platimo, da ne dođe do ovoga”, dodao je.

Petrović kaže da povodom ovog incidenta niko iz međunarodne zajednice nije reagovao.

“Niko nije hteo da nas pozove, čuje naš apel, mada je sin pisao mejlove, slao. Želeli smo da napravimo kompromis kao da smo slutili da će doći do ovakvog problema. Ne vidim da smo mi ovakav remetilački faktor da je moralo doći do ovoga. Ako je prekršaj dajte da platimo. Dve godine je bila korona, tri meseca sam bio na kiseoniku, zalihe su se gomilale. Ja nisam moje vino prodavao po Kosovu i Metohiji, niti sam bio konkurent kolegama Albancima“, naveo je Petrović.

Kako je istakao, dan pre toga je bila premijera filma "Čekajući Handkea" u Domu kulture u Gračenci i mi smo bili prisutni kao gosti.

“Handke je pisac, Nobelovac, on nije niti političar, niti lider, niti ratnik i bavi se književnošću. Napisao je knjigu o Velikoj Hoči, podržao tadašnjeg predsednika, to je njegov stav i ja nemam ništa sa tim”, rekao je Petrović.