Radoičić nije više vlasnik kompanije "Inkop" iz Ćuprije

Milan Radoičić
Izvor: Kosovo Online

Bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić više nema udeo u kompaniji "Inkop", u kojoj je zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem bio suvlasnik. Na taj način se Radoičić povukao iz još najmanje četiri firme, od kojih su neke dobijale niz poslova od države i lokalnih samouprava, piše Nova.rs

Tako Radoičić više nije jedan od vlasnika “Inkopa” iz Ćuprije, u kjoj je sa Zvonkom Veselinović imao udeo od po 40 odsto, dok je Žarko Veselinović imao udeo od 20 odsto.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 6. oktobra je izvršena promena vlasništva u “Inkopu”, pa je ime Radočića izbrisano. Zvonko Veselinović sada je vlasnik 60 odsto firme, a njegovom bratu pripada ostatak.

Na sajtu APR se navodi da je zahtev za promenu podataka sa pratećom dokumentacijom dostavljen 3. oktobra, dakle na dan kad je saslušan u Višem javnom tužilaštvu, odnosno devet dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

"Inkop" je prošlu godinu završio sa neto dobiti od oko 17,3 miliona evra, a godinu dana ranije ona je iznosila oko 15,2 miliona evra.

Upravo preko te kompanije Radoič je bio suvlasnik još četiri firme. Među njima je "Betonjerka Aleksinac", koju je zajedno sa Veselinovićem kupio u septembru 2019.

Kako je ranije pisao NIN, godinama ta firma nije imala prihoda, da bi "bukvalno preko noći oživela" i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara.

Prošle godine čista zarada "Betonjerke" iznosila je oko 88,5 miliona dinara ili oko 753.000 evra, a godinu dana ranije bila je skoro duplo manja.

Na spisku "Inkopovih" firmi je i "Novi Pazar put", koja je na tenderima dobijala niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija.

Kako je pisao portal Nova.rs u martu 2021, od početka 2020. u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Na spisku "Inkopovih" firmi je i "Doli Bel" i "Velmortrans plus" iz Ćuprije koji su prošle godine Radoičić i Veselinović kupili za oko pola miliona evra, budući da je reč o autoprevozniku koji je bio u stečaju.

Preko firme "Inkop" oni su bili i vlasnici firme "Granit peščar".

Inače, Radoičić i Veselinović i njihove firme su pod sankcijama SAD-a, a do skoro su u Srbiji veoma uspešno poslovali.

Zapravo, prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a, poslovni uspeh tada njihovih firmi bio je toliko velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Zbog slučaja Banjska, Radoičić je u pritvoru proveo manje od 24 sati, a izjasnio se da nije kriv.

Nadležno Više javno tužilaštvo ga sumnjiči da je izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.