Rakić: Povratnici su najranjivija grupa stanovništva, tražim hitnu zaštitu

Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Napad na porodične kuće Radoja i Milana Pumpalovića iz sela Dubrava kod Istoka je najdirektnije ugrožavanje bezbednosti povratnika i jasna namera onih koji su to učinili da pošalju poruku da Pumpalovići nisu sigurni na svom imanju i u svojim kućama, saopštio je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

„Moramo biti svesni činjenice da ako se ovakav vid pritiska nastavi na najranjiviju grupu ljudi na Кosovu, možemo očekivati još veću stagnaciju kada je u pitanju proces povratka“, ocenio je Rakić.

Naglasio je da iskreno veruje da se ovakvi incidenti moraju zajednički rešavati, jer je to u interesu kosovskog društva, mira i suživota svih zajednica koje na Кosovu žive.

Povodom najnovijeg incidenta, Rakić je dodao da će, kao ministar za zajednice i povratak učiniti sve što je u njegovoj moći da pruži „uverenje da nisu nikada bili, niti će biti sami u prevazilaženju konstantnih problema kada je u pitanju zaštita njihove bezbednosti”.

Hitno reagovanje institucija zaduženih za bezbednost i privođenje i obelodanjivanje imena onih koji ovakve incidente čine je najjasniji pokazatelj povratnicima da su zaštićeni, podvukao je Rakić.

”Svi oni koji se usude da napadaju povratnike, obijaju kuće, pljačkaju imovinu moraju biti odmah uhapšeni i adekvatno kažnjeni”, poručio je ministar Goran Rakić.