Eparhija raško-prizrenska zbog niza napada na objekte SPC traži zaštitu međunarodne zajednice

Eparhija raško prizrenska apel za zaštitu
Izvor: SPC

Eparhija raško-prizrenska danas je izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju Eparhije raško- prizrenske se podseća da je u poslednjem napadu kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, a da je na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika. Navodi se da je u selu Parteš ranije ove godine ukraden novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.

"U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu prilikom kamenovanja polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski.  O incidentu je obavešten UMNIK i međunarodni predstavnici. Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine kada su za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira“, navodi se u saopštenju.

Eparhija raško prizrenska Srpske pravoslavni crkve ističe da najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama.

"Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta“, kaže se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska o najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte ali i predstavnike KFOR-a.

"Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu. Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lolalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema.Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i indtitucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani“, navodi Eparhija.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava.

Poslednji Janjičar
11. Maj 2021.
Ovo je samo jedan od pokazatelja da sve škripi u zemljama Zapadnog Balkana a samim time i na Kosovu.

Bilo kakav oblik nasilja, pogotovu onaj koji miriše po etničkoj ili religioznoj tj. DUHOVNOJ liniji bi trebao biti sveden na minimum, čak ispod minimuma uz preuzimanje neophodnih preventivnih mera pogotovo na relaciji Većina - Manjina.

Ni u kojem slučaju ne želimo navoditi primere kako su savremene zemlje rešile probleme kada je komunikacija u pitanju sa onima koji ne znaju jezik domaćina ili onaj drugi jezik.

Postoje profesionalni prevodioci za maternji i drugi jezik koji su se obrazovali za ovakve stvari i oni su dostupni svim službama ukoliko se ukaže potreba u bilo koje doba dana.

Žalosno što imamo ovakve incidente u 2021 godini i to od onih koji su rođeni 2000 ili 2001 godine pa naovamo.

Vidno da se društvo nije uspelo podići na jedan veći nivo kada je razumevanje i shvatanje drugih u nekim drugima sredinama na Visokom pijedestalu.