Reporteri: Albanski mitropolit na sahrani mitropolita Amfilohija

Albanski mitropolit na sahrani mitropolita Amfilohija
Izvor: Reporteri

Mitropolit elbasanski Hiresi Andoni učestvovao je juče na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, a kako je objavljeno na Fejsbuku "Radio Ngjallja“ mitropolita Andonija pozdravila su pravoslavna braća u Crnoj Gori, prenosi Reporteri.

Na Fejsbuk stranici radio stanice iz Tirane o mitropolitu Amfilohiju se govori u najboljem svetlu, kaže se da je bio poštovana figura pravoslavlja i da je njegov doprinos veoma sličan doprinosu arhiepiskopa Anastasija.

"Mitropolit Amfilohije je bio poštovana figura pravoslavlja i za svoju teološku i za duhovnu ulogu. Od 1990. godine vodio je obnovu Mitropolije nakon perioda tamošnjeg komunističkog progona. Njegova figura i doprinos je vrlo sličan našem arhiepiskopu Anastasiju, prema kome je mitropolit Amfilohije imao posebno poštovanje, ne samo kao predavač, već i zbog njegove višedimenzionalne figure, ali i zbog njegovog izuzetnog doprinosa oživljavanju Crkve u Albaniji koja se našla u još težim okolnostima. Večno sećanje na njega. Amin”, navodi se u objavi.

Reporteri dodaje da je crnogorska vlast Amfilohija optužila tokom pandemije da je ignorisao uputstva za odbranu i podstrekivao druge i da je tokom epidemije organizovao i učestvovao u protestima protiv Đukanovićeve vlade i prozapadne politike.