Ružičasta traka - simbol borbe protiv raka dojke na zgradi kosovske vlade

Ružičasta traka na zgradi kosovske Vlade
Izvor: RTK2

Ružičastu traku na zgradi kosovske Vlade kao simbol borbe protiv raka dojke postavio je Kosovski centar za borbu protiv te bolesti „Jeta/Vita“ uz podršku Jahjaga fondacije i u saradnji sa Agencijom za rodnu ravnopravnost, prenosi RTK2.

Premijer Aljbin Kurti je rekao Vlada radi na podizanju svesti za rano otkrivanje.

"Reformama koje ćemo preduzeti u zdravstvenom sistemu ulagaćemo i bićemo posvećeni prevenciji ove bolesti ranim otkrivanjem, ali i povećanju kapaciteta i uslova kako bi se iz godine u godinu povećavao broj izlečenih", naglasio je Kurti.

Premijer je obećao da će i posle oktobra raditi na borbi protiv raka dojke.

Bivša predsednica Atifete Jahjaga pozvala je žene na redovne preglede radi prevencije bolesti.

„Ovom simboličnom akcijom želeli smo da izrazimo podršku svim obolelim od raka dojke. Istovremeno, pozivamo sve, a posebno žene, da se podvrgavaju redovnim i sistematskim pregledima kao najboljem načinu u prevenciji ove bolesti. Jer, redovna kontrola kod specijaliste značila bi ne samo rano otkrivanje ove bolesti, već i najbolji tretman i efikasniju borbu protiv raka dojke“, naglasila je Jahjaga.

Direktorka Centra za borbu protiv raka dojke „Jeta/Vita” Nafije Ljatifi, koja se i sama borila sa ovom bolešću, rekla je da institucije treba da obezbede bolje uslove za rano dijagnostikovanje raka dojke ali i da žene treba da vode računa o svom zdravlju.

„Ostaje nam da što više informišemo i tako podignemo svest žena o ovom problemu. Vodite računa o svom zdravlju što je više moguće. Obavljajte samopreglede i redovne preglede kod lekara. Iako, naravno, institucije moraju da ostvare najbolje uslove da žene mogu rano da dijagnostikuju bolest, da se dostojanstveno leče, kako bi preživljavanje bilo duže i kvalitetnije“, rekla je Ljatifi.

Ni ove godine, zbog pandemijske situacije, nije organizovana tradicionalna šetnja kako bi se podigla svesti o raku dojke.

Oktobar se obeležava  kao međunarodni mesec borbe protiv ove bolesti. Godišnje se ova bolest dijagnostikuje kod 400 osoba na Kosovu.