Sindikat obrazovanja protiv odluke ministarke Nagavci: U subotu nema časova 

Rahman Jašaraj
Izvor: Koha ditore

Ujedinjeni sindikat obrazovanja usprotivio se odluci ministarke Arberie Nagavci o kalendaru nadoknade časova zbog štrajka u prosveti, navodeći da nastava neće biti organizovana u subotu, 15. oktobra, kako je predviđeno odlukom ministarke koju smatraju jednostranom, prenosi Koha. 

Na konferenciji za novinare, predsednik sindikata Rahman Jašaraj je naveo da je odluka o nadokandi časova doneta hitno, bez prethodnog dogovora sa sindikalcima. 

Prema njegovim rečima, ministarka Nagavci je požurila sa donošenjem te odluke i  nije poštovala kolektivni ugovor. 

"Nagavci je, umesto konsultacija sa sindikatom, donela jednostranu odluku. Ove subote neće biti nastave. Očekujemo da će nas pozvati na sastanak u narednim nedeljama. Ako ne bude sastanaka sledeće nedelje, ipak ćemo poštovati ugovor. Povodom obustave štrajka očekivali smo da će Ministarstvo i Vlada razgovarati sa nama, ali su nastavili sa starim pristupom", rekao je Jašaraj.

Nastavnici su od 25. avgusta do 1. oktobra štrajkovali tražeći povećanje zarade od 100 evra mesečno do stupanja na snagu Zakona o platama. Štrajk je obustavljen bez dogovora sa Vladom. Ministarka prosvete je odlučila o nadokandi nastave promenom školskog kalendara koji predviđa nastavu subotom. Međutim, sa tim se nisu saglasili ni Ujedinjeni sindikat prosvete, ni roditelji, ni opštine. Odbijaju da se nastava nadoknađuje subotom i traže da se pronađu druga rešenja.