Službovao na Kosovu, umro od bolesti koja se dovodi u vezu s osiromašenim uranijumom

Vojnici KFOR-a
Izvor: KFOR

Bivši oficir italijanske vojske Marko Diana, umro je u pedesetoj godini života, a njegova rana smrt dospela je na naslovne strane lokalnih dnevnih novina, jer je podlegao raku limfnog sistema, bolesti koja se dovodi u vezu sa osiromašenim uranijumom i vojnom službom, prenosi Tanjug.

Kako piše list “Il Fato Kotidijano”, Marko Diana služio je u vojnim misijama u Somaliji i na Kosovu, a po povratku kući se razboleo, pa je kao težak bolesnik godinama vodio bitku sa vojnim vlastima i administracijom, koji ne priznaju da su maligna oboljenja posledica vojne službe u oblastima zagađenim osiromašenim uranijumom.

Ovakve slučajeve u Italiji zovu “Balkanski sindrom”. Prvi oboleli pojavili su se 2001. godine, nakon što su se kući vratili vojnici koji su bili u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Devedesetih godina Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su bombardovani od strane NATO-a, između ostalog i municijom sa osiromašenim uranijumom.

Prema organizaciji “Vojna opservatorija” u Italiji se, od devedestih do danas, od kancerogenih oboljenja razbolelo 7.500 vojnika koji su učestvovali u vojnim misijama u ratnim zonama, a 366 je preminulo.

Do sada je 119 nekadašnjih vojnika, obolelih od malignih obolenja, tužilo i dobilo odštetu od Ministarstva odbrane Italije.