Vajar Kuzmanović: Spomenik je simbol junaštva i ljubavi braće Milić, božuri od specijalne legure

Otvaranje Trga braće Milić u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Vajar Zoran Kuzmanović, autor spomenika posvećenog uspomeni na braću Milić postavljenog danas na Trgu u Severnoj Mitrovici, kaže da je simboliku za izradu ovog umetničkog dela pronašao u cvetu božur koji predstavlja junaštvo i ljubav.

Kuzmanović za Kosovo onlajn kaže da je spomenik napravljen od legure korten, koja ima karakteristično svojstvo da na kiši dobija crvenu boju.

"Korten je niskolegurujući čelik koji u sebi ima bakra i nikla i on vremenom dobija crvenu boju, pravi stabilnu patinu koja štiti spomenik od korozije. Trenutna boja spomenika je braon-smeđa, ali vremenom postaje crvena i to je ono što sam želeo da postignem“, kaže Kuzmanović. 

On dodaje da je jako zadovoljan i ponosan svojim delom i da je postigao upravo ono što je želeo, a to je simbolika crvenih božurova.

"Mislim da sam postigao ono što sam zamislio, a to je da skulptura odražava ono što treba da predstavlja. Forma skulpture je kosovski božur, radi se o tri skulpture, jer jedna skulptura sama ne bi mogla da opstane. Specifičan je način na koji su one upregnute jedna u odnosu na drugu i samo kao celina može statički da traje“, kaže vajar.

Kuzmanović dodaje da je forma spomenika dinamična i životna i u realnom smislu oponira, uslovno rečeno, smrti.

"Kada sam radio spomenik ideja mi je bila da upravo kroz dinamiku spomenika prikažem njegovo pravo značenje i izbegnem sakralnost, a s druge strane dobio sam jednu vrstu svečanog izgleda koji kod posmatrača može da izazove uzvišeni pijetet prema onima kojima je namenjen“, kaže Kuzmanović.