Veliki odziv građana Štrpca za preventivne besplatne preglede štitaste žlezde

Besplatni pregledi štitne žlezde u Štrpcu
Izvor: Kosovo online

U Domu zdravlja u Štrpcu danas su organizovani preventivni pregledi štitne žlezde u okviru besplatnih preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije, a direktor te zdravstvene ustanove doktor Saša Krstičić ističe da je odziv pacijenata veoma dobar.

Krstičić koji je danas radio ultrazvučne preglede štitne žlezde kaže da ovo nije prvi put da se organizuju ovakvi pregledi i da su od velikog značaja, jer su bez zakazivanja i potpuno besplatni.

"Nije prvi put da se organizuju ovakvi pregledi, u prethodnom periodu imali smo preglede štitne žlezde, preglede prostate kao i preglede kardiovaskularnog sistema. Danas je na dnevnom redu pregled štitne žlezde, radi se ultrazvučni pregled štitne žlezde, laboratoriske analize, prvenstveno ljudima koji prvi put dolaze i koji nisu imali prilike da dođu u našu službu da se izvrše ti pregledi", rekao je Krstičić.

Kaže da su kod više pacijenata otkrivene razne pomene na štitnoj žlezdi, uvećanje, strume, razne polinodozne promene, cistične promene.

"Na svu sreću nismo posumnjali na neko maligno oboljenje ali sva ta stanja zahtevaju praćenje, povremeno ultrazvučne preglede i ultrazvučne preglede treba uporediti sa laboratorijskim analizama da bi se donela odluka o lečenju. Veliki značaj ovakvih pregleda je zato što su to pregledi bez zakazivanja, besplatni, i time se pruža mogućnost svima koji imaju određene tegobe čak i preventivno da se izvrše pregledi, da bismo na vreme mogli da uključimo terapiju", ističe Krstičić.

Danijela Đorđević ističe da besplatni pregledi mnogo znače i da bi sve žene posle četrdesete godine trebalo da rade preventivne preglede štitne žlezde.

"Već dve godine imam problema sa radom štitne žlezde, imam autoimunu bolest, na žalost kasno sam otkrila već kad sam počela da imam prve simptome tipa aritmije, loše spavanje, loše raspoloženje, hiperaktivnost, otprilike to su bili neki simptomi koje sam prvo osetila i to je bio okidač da se javim da uradim neke osnovne preglede T3, T4, TSH, to je bilo osnovno i prvo što sam uradila bilo je povećano", rekla je Đorđević.

Ponavlja da bi svaka žena trebalo da iskoristi ovakve akcije, s obzirom na to da se pregledi uglavnom rade privatno , te da nisu ni jeftini.

Preventivni pregledi održavaju se od decembra prošle godine u svim većim zdrvstvenim ustanovama u srpskim sredinama na Kosovu.