Vitošević: Nastava za brucoše počinje u ponedeljak i oni dolaze na fakultete

Zdravko Vitošević, rektor PU.jpg
Izvor: Radio Mitrovica Sever

Deset fakulteta prištinskog Univerziteta počinju danas novu školsku godinu, a za brucoše, kojih ove godine ima 1.100, nastava počinje 4. oktobra, rekao je za jutarnji program Radija Kosovska Mitrovica rektor Prištinskog Univerziteta prof.dr Zdravko Vitošević.

Vitošević je naveo da je u mreži viskoškolskih ustanova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Prištinski Univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i da će u skladu sa tim biti sprovedene preporuke za početak nove akademske školske godine.

Rektor PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici je zadovoljan brojem novih studenata, s obzirom na brojne otežavajuće okolnosti, počevši od loše epidemiološke slike do aktuelne političko-bezbednosne situacije.

“S obzirom na pomenute okolnosti vezane za veoma lošu epidemijsku situaciju u srpskim sredinama na KiM ali i u celoj zemlji, Senat Univerziteta i senatori doneli su odluku da od ponedeljka počne nastava u amfiteatrima uživo, po preporuci Ministarstva prosvete RS za prvu godinu studijskih programa na svih deset fakulteta prištinskog Univerziteta.

Vitošević je naveo da svi fakulteti žele da ispoštuju odluku Ministarstva, i saglasili su se da prva godina krene uživo, a da ostale godine, pošto je i ispitni rok u toku, sačekaju izveštaj o epidemiološkoj situaciji. Ponašanje PU biće u skladu sa merama koje preporučuju krizni štabovi u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku.

"Ako je procena da se pogoršava epidemiološka situacija, što mi je potvrdio i pokrajinski direktror Instituta za javno zdravlje jer brojke ne idu u prilog smirivanju stanja, koristićemo kombinovani model. To znači da će se nastava odvijati onlajn a vežbe će se obavijati u manjim grupama u zavisnosti od studijskog programa na fakultetima”, zaključio je rektor Vitošević. 

Nova akademska godina za većinu studenata počinje danas. Ministartsvo prosvete preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da trajanje rokova i nastavu prilagode epidemijskoj situaciji.