Vučević na svečanosti povodom Dana Univerziteta odbrane: Svojim delima svedočite oficirski kodeks časti

Ministar Miloš Vučević Dan Univerziteta
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je da je nužno da na Univerzitetu odbrane rade nastavnici koji, pored toga što prate razvoj svoje nauke i osavremenjuju nastavne planove i programe, svojim ponašanjem i životima svedoče vrednosti oficirskog kodeksa časti Vojske Srbije, koji primerom vaspitaju i poukom bude vrline kadeta.

“I zato je vaša uloga ogromna. Vi stvarate i školujete branitelјe naše, one koji žive naizgled iste živote kao i svi drugi lјudi, ali koji su spremni i zakleti da u svakom momentu i po svaku cenu stave sve za odbranu naše otadžbine. I to mora da se ceni i to mora da se zna”, naglasio je ministar Vučević na svečanosti povodom obeležavanja Dana Univerziteta odbrane u Domu Garde na Topčideru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović uručio je Vučeviću Plaketu Univerziteta odbrane kao zahvalnost za saradnju, doprinos razvoju vojnog obrazovanja i podršku u realizaciji nastavnog procesa i naučnoistraživačke delatnosti.

Ministar Vučević je poručio da je Univerzitet odbrane kao ustanova Ministarstva odbrane ujedno i krovna institucija srpskog vojnog školstva, ali i institucija koja ima tradiciju skoro dva veka.

“U decenijama koje su prethodile osnivanju Univerziteta odbrane, vojno školstvo je bilo deo različitih organizacionih delova pri Ministarstvu odbrane, odnosno našoj vojsci, a onda je država odlučila da se formira jedinstven Univerzitet da bi se upravo na toj potrebi objedinili nastavno-obrazovni i naučno-istraživački kapaciteti, koji bi u sintezi dali bolјe i značajnije rezultate. Danas imamo jedinstvenu, samostalnu, visokoškolsku ustanovu čiji su svi resursi usmereni ka formiranju, obrazovanju, vaspitanju, obuci i usavršavanju starešina Vojske Srbije”, istakao je Vučević.

On je naglasio da je kvalitet oficira koji završavaju osnovne akademske studije Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije izuzetan i da se to potvrđuje iz godine u godinu.

“ Tome u velikoj meri doprinosi činjenica da je akademska zajednica u Srbiji prepoznala neophodnost naučnog izučavanja oružane borbe kroz vojne nauke. Na tome i ovom prilikom zahvalјujemo u ime Ministarstva odbrane svim univerzitetima u Republici Srbiji i inostranstvu koji sarađuju sa našim Univerzitetom”, kazao je ministar odbrane ukazujući na značaj saradnje sa drugim visokoškolskim ustanovama radi razmene znanja.

Živimo u vremenima brzih promena, rekao je Ministar Vučević, pa Univerzitet odbrane ima zadatak da se menja i osavremenjuje, podjednako se ravnajući prema zahtevima Vojske Srbije i akademske zajednice u Srbiji.

Vučević je istakao da su pred Univerzitetom odbrane tri zadatka.

Prvi zadatak, kako je istakao ministar Vučević, odnosi se na školovanje oficira na osnovnim akademskim studijama i usklađivanje studijskih programa potrebama Vojske Srbije, a posebno u svetlu obaveznog služenja vojnog roka.

“ Univerzitet odbrane mora da prati sve što se dešava na nivou države, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ne može da bude izolovano ostrvo, nego deo jedinstvenog sistema. To se, takođe, odnosi i na sve nivoe školovanja koje realizujete. Kvalitet obrazovanja mora da bude prva briga, i da budete aktuelni u pogledu svih dešavanja u svetu”, rekao je ministar odbrane.

Drugi važan zadatak, kako je ukazao, koji predstoji Univerzitetu odbrane jeste da naučnoistraživačku delatnost preciznije usmeri ka proučavanju pojava, procesa i praksi koje su od strategijskog značaja za vojne i odbrambene sposobnosti Republike Srbije.

Kao treći zadatak, ministar Vučević označio je produblјivanje međunarodne vojne saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja oficira kako bi u vremenu bezbednosnih izazova, svojim znanjem, imali izgrađen snažan odvraćajući faktor.

Govoreći o značaju obrazovanja oficira, rektor Univerziteta odbrane brigadni genaral prof. dr Boban Đorović istakao je njihovu vojnu i moralnu spremu, profesionalna znanja i nepokoleblјivo rodolјublјe.

“Oficirski poziv se, ipak, ne iscrplјuje u znanju i iskustvu, jer je nužno prožet vojnim etosom, s kojim živi i bez koga umire. Za razliku od drugih društvenih normi koje se uče, moralne norme se osećaju. Stoga je neophodno da se u Univerzitetu odbrane živi u skladu sa kodeksom časti Vojske Srbije”, istakao je rektor Univerziteta odbrane i dodao da se Univerzitet s pažnjom odnosi prema kadetima i učenicima, imajući u vidu da i druge vojske i njihove visokoškolske ustanove prepoznaju da je negovanje talenata imperativ savremenog vojnog obrazovanja.

Na današnjoj svečanosti uručene su diplome onima koji su stekli zvanje doktora nauka na Univerzitetu odbrane, koje su uručili rektor Univerziteta odbrane, načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević i dekan Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonja Marjanović.

Prisutnima se obratio i kadet prorektor Univerziteta odbrane Miloš Đorđević koji je istakao da se kroz nauku, kulturu i umetnost uči kako se čuva istorija od zaborava.

“Poštovanjem tradicije i lјubavlјu prema otadžbini uz svesne navike gradi se disciplina koja nas vodi ka časti i junaštvu, kao istinska odlika oficira. Oficir svojim primerom pravda poverenje koje mu je ukazala Srbija, te uz ozbilјnost i odgovornost ponosno obavlјa svoju dužnost donoseći odmerene odluke. Najčasnijem pozivu pored svega ostalog, odgovara se rodolјublјem uz negu duhovnih i moralnih vrednosti, odanošću i vojničkim vrlinama, uz dela kojih se preci ne stide, a kojima će se potomci ponositi”, rekao je kadet prorektor Đorđević.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice Univerziteta odbrane za saradnju Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, Komandi za obuku, Fondu za nauku Republike Srbije, Medicinskom fakultetu u Beogradu, a priznanja su uručena i nastavnicima kojima je prestao radni odnos u protekloj godini, kao i najbolјim kadetima.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i ministarka zdravlјa dr Danica Grujičić, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici naučnih i obrazovnih institucija, kao i brojni gosti.