Završena Pokrajinska smotra folklora u Zubinom Potoku - pobedu odnela deca KUD "Venac"

Ansambl „Venac“
Izvor: radio Kim

Jednodnevna tradicionalna Pokrajinska smotra folklora održana je u Zubinom Potoku, osamnaesti put, a na smotri je učestvovalo 250 mališana sa prostora Kosova, prenosi RTV.

Dečiji ansambli Nacionalnog ansambla narodnih pesama i igara Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice i Lapljeg Sela učestvovali su na osamnaestoj po redu Pokrajinskoj smotri muzičkog folklornog stvaralaštva dece Kosova, održanoj u Zubinom Potoku.

Nakon defilea ulicama Zubinog Potoka, najmlađi folkloraši učestvovali su i u takmičarskom delu programa i tom prilikom su ostvarili zapažene rezultate.

"Održali smo smotru koja je započela defileom kroz ulice Zubinog Potoka od hrama Svete Trojice pa do Doma kulture gde se razvilo jedno veliko kolo, gde su deca odigrala 'Moravac'. Nakon toga imali su revijalni deo u Velikoj sali Doma kulture u kome su određeni učesnici imali svoje tačke, a zatim i takmičarski deo", rekla je za Tanjug direktorka Doma kulture Stari Kolašin iz Zubinog Potoka Andrijana Živanović.

U takmičarskom delu dečiji ansambl Venac iz Lapljeg Sela osvojio je prvo mesto, dečiji ansambl iz Gračanice je dobio nagradu za najbolju koreografiju, dok je Vera Krstić, takođe članica "Venca", osvojila prvo mesto u solo pevanju.

"Ansambl "Venac" je ponosan na svoj podmladak i rezultate koje najmlađi ostvaruju, a koji su najbolji pokazatelj predanog rada i istrajnosti u očuvanju igre, pesme i tradicije Srba na Kosovu i Metohiji," navode iz ove institucije kulture.

Iz Doma kulture Stari Kolašin poručuju da je tradicija čuvar identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

“Deci je veoma važno da budu deo takvih događaja, takvih manifestacija, jer su odgajana u tom duhu. Deca se osećaju da su, na neki način, učesnici u nekom velikom događaju koji je svetskih razmera”, ističe dalje Živanović.

Dodaje da Kulturno-umetničko društvo Mokra Gora koja deluje i radi u okviru Doma kulture u Zubinom Potoku broji više od 100 polaznika, te da postoji veliko interesovanje mališana za folklor na ovim prostorima.

U sklopu Pokrajinske smotre folklora održana je i otvorena likovna radionica pod nazivom Nošnja moga kraja, koju vodi akademska slikarka iz Kosovske Mitrovice Miljana Dunđerin, a na kojoj su učestvovali učesnici likovnog ateljea iz Doma kulture Stari Kolašin iz Zubinog Potoka.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.