Danas se odlučuje o mogućem poskupljenju struje za 15 odsto

Struja - ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Prema proceni Regulatorne kancelarije za energetiku očekuje se da će građani Kosova od 1. aprila plaćati 15 odsto više za električnu energiju, prenosi Ekonomija onlajn.

„Na osnovu izveštaja o dozvoljenim i maksimalno dozvoljenim prihodima, očekuje se da će konačne tarife za potrošača porasti za oko 15 odsto, međutim tačna vrednost povećanja biće poznata nakon prijave stranaka za tarife", navode iz Regulatorne kancelarije za energetiku.

Konačna odluka biće poznata danas nakon prijave stranaka za naknade.

Regulatatorna kancelarija za energetiku je saopštila da je do sada dobila komentare od sedam institucija.

"Kancelarija predsednika Kosova, kabinet premijera, troškovi, KEDS, KESCO, KEK i Sindikat radnika KEDS-a i KESCO-a", navode iz Kancelarije.

Od svih ovih institucija, jedino se Predsedništvo kategorično usprotivilo povećanju cena energenata.

Vlada je zatražila da potrošačke tarife za domaćinstva ostanu iste i navela da potencijalno povećanje utiče na preduzeća, posebno velika.

KEDS je predložio povećanje cene struje za oko 50 odsto. U međuvremenu, KEK je zatražio da se cena energije koju prodaje KEDS-u poveća za tri evra po megavatsatu. Od sadašnjih 29,5 evra, cena treba da se poveća na 32,4 evra po megavatsatu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je u utorak da se neće mešati u rad Regulatorne kancelarije za energetiku.

„Ono što obećavam je da se, s jedne strane, nećemo mešati u rad nezavisnih institucija, a sa druge strane da ćemo olakšati teret građanima najstabilnijim cenama energije i snabdevanjem“, rekao je Kurti.