Regionalnim tržištem prevazići krizu na Zapadnom Balkanu

Hoti5
Izvor: Kosovo Online

Jedini način da se teško vreme sa kojim su suočene sve zemlje Zapadnog Balkana prevaziđe je regionalna ekonomska saradnja, ocenjeno je danas na 17. Bečkom ekonomskom forumu (VEF), prenosi Tanjug.

Kosovski premijer Avduhal Hoti, koji je uz premijera Ukrajine Denisa Šmihala i zamenika premijera Severne Makedonije Fatmira Bitićija, bio pokrovitelj ovogodišnjeg skupa, rekao je da je važno da se sada radi na primeni dogovora sa Sofijskog samita.

Hoti je kazao da je Kosovo pogođeno aktuelnom korona krizom i da i pored svih mera vlade za kompenzaciju pada očekuje pad BDP-a za sedam odsto.

„Potrebno je da sada usmerimo naše aktivnosti kako bismo u praksi primenili našu odlučnost za ukidanjem barijera u međusobnoj trgovini“, poručio je on.

Naglasio je da su zemlje regiona zavisne jedne od drugih i da ako se ne uklone barijere nije moguć brzi oporavak.

„Mi smo ukinuli skoro sve prepreke. Postoje još politička pitanja koja moramo da rešimo kako bi ceo region bio integrisan. Tako se nadamo da ćemo dijalog sa Beogradom uspeti da završimo uspešno, što bi stabilizovalo region. Isto tako imamo još neka otvorena pitanja u trgovinskim odnosima sa BIH koja moramo da rešimo“, naglasio je Hoti.

On je izrazio nadu da će te prepreke uskoro biti prevaziđene i istakao spremnost Prištine da pruži svoj doprinos regionalnom tržištu, što, kako dodao je, očekuju i od drugih.

Rekao je da Kosovo ima i velika očekivanja od investicionog plana EU, ali je naglasio i da je neophodno napredovati u primeni četiri slobode kako bi se iskoristili svi benefiti tog plana Unije.

Zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za ekonomiju i inovacije Bitići rekao je da su sve zemlje suočene sa velikim izazovom, te da će od odgovora zavisti napredak.

„Poslednjih meseci sam često govorio da region treba da pospeši saradnju. Zajedničko tržište povećaće našu konkurentnost. Moj moto je regionalno tržište umesto regionalnog nadmetanja“, objasnio je on.

Bitići je ocenio da je jedini način da se prevaziđe aktuelna kriza zajednički pogled u bolju budućnost.

„Međusobnim poverenjem i poštovanjem možemo da prevaziđemo sve prepreke“, uveren je on.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, omladinu i kulturu Marija Gabriel ukazala je da je Evropska komisija u tekućoj godini mnogo toga predložila za Zapadni Balkan.

Investicioni plan, prema njenim rečima, je bitan dokument i dodala je da je i ona već počela na izradi inovacione agende za Zapadni Balkan.

„Želim da predložim sveobuhvatnu strategiju koja bi doprinela značajnom razvoju ljudskog kapitala, održivih inovacionih sistema i održivoj ekonomiji. Želimo da ponudimo visoki kvalitet obrazovanja, sa više šansi za mlade“, objasnila je ona.

Evropska komesarka je ukazala na značaj podsticanja startapova, jačanje inovacija, podsticanje talenata u regionu i pružanje pomoći digitalnoj zelenoj tranziciji Zapadnog Balkana.