Krasnići: Restrikcije struje najviše štete nanele privrednicima, tražimo zaštitu Vlade

Skender Krasnići.jpg
Izvor: Ljajmi net.

Predsednik odbora Privredne komore Kosova Skender Krasnići rekao je da se 2021. završava kao teška godina pandemije tokom koje je rad privatnog sektora bio veoma težak, prenosi Ljajmi.

Krasnići se, na konferenciji za novinare, osvrnuo i na energetsku krizu koja je dodatno otežavala redovno poslovanje privrednika. Naglasio je restrikcije najviše štete privredi i radnicima.

"Da bi se pomoglo privredi, potrebno je da Vlada u što kraćem roku izradi plan zaštite privrednih subjekata, kako bi bilo što manje restrikcija struje u mestima gde ima najviše privrednih objekata. U slučaju porasta cene struje, Privredna komora Kosova zahtevaće subvencionisanje razlike“, naglasio je Krasnići.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je nefunkcionisanje Nacionalnog saveta za privredu i investicije kao najvišeg saveta na nacionalnom nivou, u kome bi trebalo da se rešavaju sve brige privrede.

Krasnići je pomenuo niz zahteva upućenih Centralnoj banci Kosova da olakša rad preduzeća.

"Jedan od njih je ukidanje kamate za vraćanje metalnog novca u novčanicama, što je obaveza koju je nametnula CBK“, rekao je Krasnići.

Želeći uspešniju 2022. godinu, Krasnići je zamolio kosovskog premijera, ministre i Skupštinu Kosova da tokom naredne godine budu aktivini prilikom koordinacije sa privrednicima.