Nemačko-kosovska privredna komora predstavila predloge za jačanje ekonomskih veza

nemačko kosovska provredna komora
Izvor: Kosovapress

Nemačko-kosovska privredna komora predstavila je 12 predloga za jačanje ekonomskih veza Kosova i Nemačke, koje bi, po njihovim rečima, trebalo da razmotre sve političke partije, pogotovu pobednik na narednim parlamentarnim izborima, prenosi Kosovo pres.

Većina predloga, kažu iz Nemačko-kosovske privredne komore, takođe bi pomogla Kosovu da trguje sa drugim zemljama i privuče strane investicije, pospeši e-trgovinu i uspostavi Privredni Sud.

Predsedavajući odbora te komore Iljir Aljiu rekao je da je Nemačko-kosovska privredna komora bila i ostaje apolitična i veruje da naredni izbori pružaju dobru priliku političarima i građanima da razgovaraju o novim ekonomskim vezama sa Nemačkom.

"Nemačka je neprekidno na Kosovu i ona je najveći investitor na Kosovu. Naš glavni trgovinski partner za trgovinske razmene, ujedno i najveći bilateralni donator za našu zemlju. I na kraju, ali ne najmanje važno, to je država koja je najveći domaćin našoj dijaspori, koja ima suštinski ekonomski uticaj. Da bismo još više ojačali naše ekonomske veze sa Nemačkom, naša komora predlaže 12 koraka ili predloge za razmatranje od strane političkih partija na Kosovu i za pobednika na izborima za kosovsku skupštinu", rekao je Aljiu.

Direktorka Komore Nora Hasani rekla je da su predlozi danas poslati svim političkim strankama.

"Fokusirani smo na pet oblasti, dali smo preporuke i predloge za podsticanje stranih investicija, za podršku trgovini, posebno trgovini uslugama. Takođe smo predvideli mere kako da podstaknemo ulaganje u sektor obnovljive energije. Podstičemo sledeću vladu da se takođe usmeri na e-trgovinu i ponavljamo svoj dugogodišnji zahtev za uspostavljanjem Privrednog Suda. Pored toga, naš plan predviđa unapređenje sistema obuke i stručnog obrazovanja. Pored toga, podstičemo da se dijalog sa privatnim sektorom nastavi da se intenzivira, uključujući sve bilateralne privredne komore koje posluju u zemlji. Nadamo se da će političke stranke, posebno pobednik izbora za Skupštinu Kosova, uzeti u obzir ove preporuke koje omogućavaju intenziviranje i saradnju sa Nemačkom", naglasila je Hasani.

Posebno je istakla i da raste potražnja za ulaganjem od strane velikih nemačkih kompanija, za mnoge važne sektore na Kosovu.

"U drugoj polovini prošle godine u našoj komori imali smo mnogo više zahteva od nemačkih kompanija, koje su izrazile interes za ulaganje. Takođe smo dobili i druge zahteve od kompanija koje su u procesu planiranja preseljenja iz azijskih zemalja koje su izrazile interesovanje za uslove koje nudi Kosovo. Ako poboljšamo osnovni okvir i pružimo sigurnost investitorima koja je usko povezana sa planom od 12 tačaka koji imamo, tada neće biti teško da se takmičimo sa zemljama regiona", rekla je Hasani.