Mnoge porodice na Kosovu u teškim ekonomskim uslovima dočekale Bajram

Prodavnica.jpg
Izvor: Kosovo Online

Na praznik Ramazanski bajram, mnoge porodice na Kosovu suočavaju se sa teškim ekonomskim uslovima. U cilju pomoći ovim porodicama, razna dobrotvorna udruženja organizovala su podelu prehrambenih paketa za porodice u nevolji, javlja RTK.

Mnoge porodice na Kosovu sa prihodima koje primaju ne uspevaju da zadovolje ni osnovne potrebe ovih porodica. Jedan od "glava porodice", koji se suočio sa teškom ekonomskom situacijom, je Islam Fejzulahu, koji sa paralizovanom suprugom i bolesnim sinom živi u smeštaju za socijalne slučajeve u Polju za pomirenje, u Prištini.

On je za Radio Kosova rekao da je njihov život veoma težak, jer žive samo od pomoći koju dobijaju od raznih udruženja i dobronamernih ljudi.

"Isto tako, ova pomagala nas održavaju u životu. Nemojte se zavaravati, nismo imali dovoljno da preživimo. U ovome su skoro svi slučajevi kao ja. Ne dobijam ni socijalno osiguranje, žena mi je bolesna, a sin mi je bolestan zbog epilepsije. Država nam ne pomaže“, rekao je Fejzulahu.

U istim uslovima je i Zarife Gaši, koja se svakodnevno suočava sa izazovom da obezbedi osnovne stvari za život. Ona je za Radio Kosovo rekla da joj je jedini izvor socijalna pomoć i da je uoči praznika Bajrama dobila samo prehrambeni paket i da nije dobila drugu pomoć od bilo koje dobrotvorne organizacije.

"Osim socijalnih službi koje su nam dale paket, niko nam drugi nije pomogao. Imam dvoje dece, muž mi je paralizovan, a sada pred Bajram nije nam pomoglo ni udruženje. Uzimam 150 evra. Plakala sam s njima... Teško, veoma teško“, rekao je Gaši.

Uoči praznika, razne dobrotvorne organizacije dele pakete sa hranom porodicama u nevolji, kaže Dželadin Fazliu, sekretar Humanitarnog udruženja „Berećeti“ za Radio Kosovo.

On je rekao da će porodicama u nevolji podeliti 10.000 prehrambenih paketa, i to na Kosovu, u "preševskoj dolini" i nekim selima u Albaniji.

"Čak i na ovaj praznik Ramazanskog bajrama, delili smo pakete hrane porodicama u nevolji. Ovo se radi za svaki Bajram, jer želimo da ovaj praznik bude najbolji što može biti. Jednom je za Bajram podeljeno blizu 10.000 paketa sa hranom“, rekao je Fazliu.

Dobrotvorna udruženja i razne organizacije imaju važnu ulogu u pomoći siromašnim porodicama u ovo doba praznika Bajrama. Ove organizacije često organizuju kampanje prikupljanja hrane, odeće i poklona za siromašne porodice, a zatim ih međusobno dele.