Poslovno udruženje Kosova: Potreban novi zakon o strateškim investicijama, gubimo korak sa regionom

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Poslovno udruženje Kosova pozvalo je da se poboljša investiociona politika i izmeni i dopuni Zakon o strateškim investicijama jer bez stranih i lokalnih investicija nema napretka, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju za javnost, ovo udruženje ističe da bi izmene tog zakona trebalo da budu prioritet i Vlade i Skupštine.

“Investiciona politika se mora unaprediti kako bi se stvorila povoljna pravna infrastruktura za domaća i strana preduzeća u zemlji. Veoma je važno da vlada izmeni zakon i brzo ide na usvajanje u Skupštini, uzimajući u obzir sugestije i primedbe poslovne zajednice na Kosovu. Važeći zakon ne nudi konkurentne uslove sa drugim državama u regionu, tako da je potrebno izvršiti izmene što je pre moguće kako bi se obezbedili povoljniji uslovi za ulaganja na Kosovu””, stoji u saopštenju.

Udruženje navodi da bi izmene zakona doprinele povećanju investicija i ekonomskom razvoju.

“Smanjenje stranih investicija iz godine u godinu je poziv na buđenje za kreatore politike. Gubimo korak sa regionom i bez stranih investicija ne možemo očekivati ni povećanje radnih mesta, ni povećanje produktivnosti u privredi, niti poboljšanje trgovinskog bilansa”, navodi Poslovno udruženje Kosova.

Navodi se da je neophodno da političari preduzmu mere za stimulisanje privatnih investicija i osiguravanje povoljnog okruženja za poslovanje.

“Samo kroz strane i lokalne investicije, Kosovo može da napreduje i da se takmiči sa regionom i drugim zemljama. Izmene zakona će doprineti povećanju investicija i ekonomskom razvoju Kosova. Važno je stvoriti konkurentne uslove sa drugim državama u regionu za privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Kosovu je potrebna privreda stimulisana privatnim investicijama i jačanjem privatnog sektora", navodi ovo udruženje.