Rizvanoli izvestila Odbor o situaciji u "Trepči-jug", opozicija tražila objašnjenja

Artane Rizvanoli
Izvor: Reporteri

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli izvestila je skupštinski Odbor za privredu o stanju u rudniku "Trepča-Jug", gde se suočila sa kritikama predstavnika opozicije koji su od nje tražili pojašnjenje o situaciji koja je nastala u toj kompaniji i o nedostatku kapitalnih ulaganja, piše Koha.

Rizvanoli je navela u izveštaju da su za više od 90 odsto radnika "Trepče-jug" u utorak isplaćene plate i naglasila da su one pokrivene subvencijama vlade, dok će osam odsto biti isplaćeno nakon naplate sredstava od prodaje koncentrata.

Ministarka je rekla da je situacija teža i zbog uticaja energetske krize.

"Usled toga, preduzeće je bilo u takvoj situaciji da je došlo do kašnjenja pune isplate zarade u trenutku kada je štrajk počeo. Naime, svi radnici preduzeća su imali po 55 odsto plate, dok je ostalih 45 odsto čekalo na subvenciju vlade", rekla je Rizvanoli.

Posle njenog izveštavanja usledile su oštre kritike poslanika opozicije, koji su zahtevali pojašnjenje o dnevnim gubicima nastalim tokom 10 dana štrajka rudara.

Predsednik Odbora Ferat Šalja kritikovao je nedostatak kapitalnih investicija, dok je poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj bio najoštriji i upitao ministarku kako se oseća kao neko ko je odgovaran za ugrožavanje zdravlja rudara.

"Da sam na vašem mestu, plakao bih. Danas ne bih dolazio ovde", rekao je Ljekaj.

Štrajk rudara okončan je 3. novembra, nakon dogovora sa Upravnim odborom koji se obavezao da će ispuniti njihove zahteve da dobiju plate do 10. u mesecu i da raspišu konkurs za izbor direktora.