Staviljeci: Carina prikupila 422 miliona evra prihoda, uvezeno više od 200 miliona litara nafte i benzina

Adriatik Staviljeci
Izvor: Ekonomia Online

Carina Kosova je ove godine prikupila 422 miliona evra prihoda, što je 14 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, a portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci kaže da se očekuje da će ova godina biti rekordna u naplati prihoda, prenosi Ekonomija onlajn.

Staviljeci je naveo da je prošle godine prikupljeno 370 miliona evra prihoda, a da je Kosovo zabeležilo povećanje izvoza robe za 40 odsto u prva dva meseca 2022. godine, kao što su plastični proizvodi, nameštaj, alkoholna i bezalkoholna pića.

"Prihodi u ovom periodu su bili veoma dobri i ako ih uporedimo sa prošlom godinom imali smo oko 370 miliona prikupljenih. Do sada imamo 422 miliona. Dakle, postoji povećanje od 52 miliona i ako to pretvorimo u procentualno, akumulirali smo veći prihod za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu. S obzirom da je to jedna od godina u kojoj je carina ostvarila najveće prihode od svog osnivanja na osnovu trenutnog trenda i očekuje se da će ova godina biti rekordna u naplati prihoda", rekao je Staviljeci.

Prema njegovim rečima, zabeležen je rast izvoza što se manifestuje u nekoliko kategorija. 

"Prošle godine smo imali najveći izvoz, vrednost izvoza je bila 199 miliona evra, a sada imamo oko 281 milion ili 82 miliona više nego prošle godine, što je procentualno oko 40 odsto", rekao je portparol carine. 

On je, između ostalog, naveo da je Kosovo uvezlo 20 miliona litara benzina i 204 miliona litara nafte. 

"U ovom periodu uvozom vrednosno dominiraju proizvodi koji imaju visoke vrednosti. Kosovo je veoma veliki uvoznik. U vrednosnom smislu dominiraju naftni derivati, takođe i vozila", rekao je Staviljeci. 

On kaže da su dva glavna goriva koja se uvoze na Kosovo, kao što su nafta i benzin, zadržala isti trend uvoza. 

"Ako smo prošle godine imali oko 200 miliona litara uvezene nafte i 23 miliona litara uvezenog benzina, ove godine imamo 20 miliona litara benzina i 204 miliona litara dizela. Dakle, manje-više potrošnja je ostala ista", rekao je Staviljeci.