MUP Srbije: Pronađeni tinejdžeri za koje se sumnja da su naručivali slanje poruka o postavljenim bombama

MUP Srbije
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Srpska policija je identifikovala i pronašla četrnaestogodišnjaka i petnaestogodišnjaka iz Beograda za koje se sumnja da su, putem "gejming“ platforme, naručivali slanje poruka preteće sadržine o navodno postavljenim eksplozivnim napravama. Protiv maloletnika i roditelja podnete krivične prijave, prenosi RTS.

Akciju su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku - Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave kriminalističke policije - Službe za borbu protiv terorizma i Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Takođe, u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor kriminalističke policije Tuzlanskog kantona, pronašao je i identifikovao jedno maloletno lice, za koje se sumnja da je, putem iste "gejming“ platforme naručivalo slanje poruka preteće sadržine o postavljenim eksplozivnim napravama u jednoj obrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini, koju pohađa, navodi se u saopštenju iz policije.

Sumnja se da su maloletnici iz Beograda, u posebno kreiranoj grupi na toj "gejming“ platformi, od maloletnih lica koja su ranije u akciji policije identifikovana kao pošiljaoci preko 80 elektronskih poruka o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije i regiona, zahtevali slanje pretnji, dok su istovremeno na platformi razmenjivali iskustva o načinima zaštite anonimnosti na Internetu.

Protiv maloletnih lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda, dok će protiv roditelja osumnjičenih biti podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nastavljaju dalji rad u cilju procesuiranja i drugih lica povezanih sa navedenim pretnjama, ističe se u saopštenju.