Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo još jednu optužnicu u odsustvu za ratni zločin u Klini

Specijalno tuzilastvo Kosova.jpg
Izvor: Vesti.rs

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u odsustvu protiv I. B. romske nacionalnosti iz opštine Klina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi Koha.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, okrivljeni I. B. optužen je da je "tokom rata na Kosovu, od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Zajmovo u opštini Klina, pristupio srpskim policijskim i vojnim snagama i kao član grupe, kontinuirano učestvovao u pljački civilnog stanovništva i njihovih domova oduzimajući dragocenosti kao što su vozila, stoka, televizori i drugi predmeti iz kuća nekih stanovnika".

„Osumnjičeni je učestvovao u paljenju kuća u istom selu kao i u okolnim selima, u kojima su pronađene spaljene žrtve B. A. i B. K. u jednoj od zapaljenih kuća”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Istraga je, kako se navodi, pružila dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je "okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje je optužen".

Navodi se da je optuženi u bekstvu.

"Ovaj krivični predmet je već prešao u nadležnost Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini za početak suđenja u odsustvu, pošto su ispunjeni svi zakonski uslovi", navodi se dalje u saopštenju.