Svedok u slučaju Duška Arsića rekao da ga nikada nije video u uniformi

Duško Arsić
Izvor: Kosovo Online

Po nalogu Specijalnog tužilaštva danas je u Upravi policije Kosova u Prištini saslušan novi svedok u slučaju prijave protiv Duška Arsića zbog navodno počinjenog ratnog zločina na Kosovu u selu Butovac. Svedok je tokom ispitivanja rekao da nikada nije video Arsića u uniformi i sa oružjem, izjavila je za Kosovo onlajn advokat Jovana Filipović.

Branilac Duška Arsića ukazala je nakon ispitivanja svedoka na veliki broj činjenica koje su kontradiktorne u ovom slučaju.

 
"Prema dosadašnjim saznanjima koja imamo, postoji veliki broj lica koja su prijavljena za ratne zločine, blizu sto. Među njima ni u jednom trenutku nije spomenuto ime Duška Arsića. Prvi put se spominje 23. septembra 2021.godine kada je oštećeni svedok podneo prijavu policiji i to tri dana nakon što smo mi podneli tužbu sudu za povraćaj imovine Arsića i zaštite njegovih imovinskih prava. Zabrinjavajuće je i kako je moguće da se jedan ovakav zločin prijavi nakon više od dvadeset godina, odnosno da se počinilac ne spominje toliko godina, a znamo da su na Kosovu bili prisutni Euleks i Kfor kojima su mogli tada da prijave ovaj zločin", ukazala je Filipović.

Ona je istakla da su svedoci Tužilaštva u postupku protiv Asrića uglavnom iskreno svedočili i nisu potvrdili navode Tužilaštva koje tereti Arsića za navodno počinjne ratne zločine.   

"Kazali su da Duška Arsića nikada nisu videli u uniformi niti sa oružjem, da nije počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret niti da imaju bilo kakva saznanja o tome. Tim izjavama svedoka su potvrđene nelogičnosti i kontradiktornosti koje je dao oštećeni svedok u ovom postupku. Navodi koje je oštećeni svedok izneo prikom prvog saslušanja u policiji a potom pred specijalnim tužiocem su opovrgnuti izjavama svedoka koji su kasnije saslušani u postupku, tako da se nadamo da će ovaj slučaj imati pozitivan ishod", kazala je Filipović.

Saslušanje novih svedoka u slučaju Duška Arsića nastaviće se sutra.