Spasovski: Brojni izazovi u regionu, posebno na severu Kosova i u BiH

Oliver Spasovski
Izvor: Kosovo Online

Bezbednosna situacija u Severnoj Makedoniji je mirna i stabilna, ali se region suočava sa brojnim izazovima – nije dobra situacija na severu Kosova, kao ni previranja u Bosni i Hercegovini, kaže za Kosovo onlajn ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski.

„Bezbednosna situacija u Severnoj Makedoniji je mirna i stabilna, bez pokazatelja da bi nešto moglo da je naruši, i to je za nas najvažnije. Članstvo u Natou je dodatno doprinelo sigurnosti i bezbednosti države, očuvanju teritorijalnog integriteta. Međutim, važna je i situacija u regionu, jer ako želimo da imamo bezbednu državu, moramo da imamo i bezbedno okruženje i susede“, kaže Spasovski.

Ukazuje da se region suočava sa mnogim bezbednosnim izazovima.

„Nije dobra situacija na severu Kosova, nisu dobra ni previranja u BiH. Regionu zaista treba pogled u budućnost, ne vraćanje u prošlost, ne gledanje kroz prizmu istorije. Treba da vidimo gde želimo da stignemo, šta je to što treba da ponudimo novim generacijama, jer istorija nije nevažna, ali ona ne može da se promeni, a budućnost možemo da menjamo“, smatra Spasovski. 

Kako kaže, samo ako se građanima, pre svega mladima, ponudi dobra perspektiva, to će biti najbolje urađen posao, i samo tako region i sve zemlje mogu da napreduju.

„Zato apelujem na razum, na dijalog, da se dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja, i da na taj da svi zajedno radimo za dobrobit i budućnost naših građana“, rekao je Spasovski, uoči Samita Oebsa koji je u Severnoj Makedoniji okupo oko 70 stranih delegacija, među kojima su bili i američki državni sekretar i šef ruske diplomatije. 

Na pitanje šta očekuje naredne godine, budući da Severnu Makedoniju posle Samita Oebsa očekuju politički izazovi, konstatuje da u ovom regionu nema godine u kojoj nema političkih, ili uopšte, izazova. 

„U regionu su na bezbednosnom planu prisutni ozbiljni izazovi i to je normalno, jer sve zemlje žele da se pohvale da su pronašle strateški položaj, zato što se nalaze na raskrsnici, nisu otvorene velike mogućnosti, perspektive... U tom svetlu i izazovi su veliki“, primećuje Spasovski.

Očekuje da 2024. bude godina u kojoj će Severna Makedonija ostvariti svoje strateške interese.

„Strateški interes Severne Makedonije je bio da postane članica Natoa, i to je postigla. Drugi strateški interes je da postanemo članica EU i na tome radimo. Ne zbog drugih, to je put koji nema alternativu, i za nas i za zemlje regiona, a i za EU, jer Unija ne može da bude konsolidovana u potpunoti bez pristupanja zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Spasovski.

To, kaže, pokazuju brojni primeri, poput migranstke krize, koja traje od 2015. do danas i koja nas je naučiča da je potreban zajednički pristup i zajedničko rešenje. 

„Severnu Makedoniju očekuju izbori za predsednika i parlament i vladu. To su redovni izbori. Očekujem da politički angažman svih bude takav da građani zaista dobiju jednu jasnu viziju i perspektivu kako treba da se razvija Severna Makedonija“, kazao je ministar.

Na pitanje da li situacija na Bliskom istoku ima reperkusije i na bezbedosnu sliku u Severnoj Makedoniji, odgovara da sve što se dešava na geostrateškom planu uvek ima implikacije na bezbednosnu situaciju.

„Kao i vojna agresija Rusije na Ukrajinu. Vidite koliko je samo raseljenih iz Ukrajine u regionu. I migrantska kriza iz 2015. godine je stvorila ozbiljne probleme, jer je podstakla kriminalne strukture, krijumčarenje ljudi, prekogranični kriminal... svakako da i kriza na Bliskom istoku ima posledice ali naše bezbednosne službe rade i čuvaju bezbednost u zemlji“, naglasio je Spasovski.

Upitan da li je zadovoljan delovanjem EU po pitanju migracije, kazao je da Skoplje ima odličnu saradnju sa Unijom u pogledu migracijskih tokova. 

„Od 2015. godine do danas imamo isključivo dobre odnose i saglasanost o zajedničkoj politici i pomoć Unije u suzbijanju ilegalnih migracija. Mi smo jedina zemlja u kojoj je Fronteks već rasporedio svoje jedinice na južnoj granici i to dovoljno govori kakvo je partnerstvo EU i Severne Makedonije.  Za sve ove izazove – migranstku krizu, kriminal, potrebno je da imamo regionalnu saradnju i saradnju sa EU, jer samo zajedničkim politikama možemo da se suprotstavimo globalnim izazovima“, zaključio je Spasovski.