FELJTON Henri Kisindžer, Amerika i Kosovo (3): Pred argumentima CNN

CNN
Izvor: CNN

Piše za Kosovo onlajn: Dragan Bisenić

Kako je izgledalo Kisindžerovo suočavanje s argumentima druge strane, koje je potpuno osporavao, možemo da uočimo iz njegovog razgovora koji je vodio 23. marta 1999. na TV mreži CNN, samo nekoliko sati pre početka napada NATO na Srbiju.

Danas, kada se na najdirektniji način postavlja pitanje oduzimanja teritorije Kosova od Srbije, vredno je podsetiti na ove Kisindžerove stavove:

"Ja bih napravio razliku između dve stvari. Mogu da razumem američku vojnu akciju da kazni genocid ili da spreči neposredan genocid. Sledeći korak razmeštanja trupa na Kosovu da bi se došlo do konačnog rešenja - u smislu sporazuma koji je sada na stolu, mislim da bi to bila strašna greška".

NOVAK: Ali i pored toga, gospodine, ako nema odgovora predsednika Miloševića na bombardovanje, da li da pošaljemo borbene trupe protiv jugoslovenske vojske?

KISINDŽER: Ja bih se protivio tome.

NOVAK: Gospodine sekretare, predsednik danas...

KISINDŽER: Znate, mora se razmisliti o tome da korišćenje NATO za odvajanje provincije od zemlje sa kojom nismo u ratu,  predstavlja gest bez presedana.

NOVAK: Gotovo bez presedana u istoriji, zar ne?

KISINDŽER: Pa, ne želim da idem tako daleko, ali svakako bez presedana za NATO, a mislim da je to bez presedana za Sjedinjene Države.

NOVAK: Predsednik je danas je održao govor u kojem je dao svojevrsno improvizovano opravdanje ratne politike. I citirao je zakone protiv zločina iz mržnje u Vašingtonu, u Kongresu, i rekao da je to ista stvar.

KISINDŽER: Anti - šta?

NOVAK: Protiv zločina, protiv mržnje, protiv - predrasuda protiv - zločina protiv homoseksualaca i manjina. I rekao je da to ima neke veze sa onim što se dešava na Kosovu. Da li je to povod za rat Sjedinjenih Država, kada se protivimo razlogu zašto se ljudi širom sveta međusobno ubijaju?

KISINDŽER: Ne, apsolutno se ne bih složio sa ovom izjavom. Mislim da američke vojne snage ne bi trebalo da budu korišćene, ni da budu ugrožene u tu svrhu. Kampanja protiv mržnje koja je unutar Amerike - to je domaća stvar. Ako je predsednik rekao da je genocid počinjen ili će uskoro biti počinjen, a to je toliko uvredljivo za naše najdublje vrednosti, mogu to da razumem. Ali to bi bila vrlo neobična upotreba američke vojne moći.

NOVAK: Gospodine sekretare, ne želim da vam stavljam reči u usta, ali ima onih koji su rekli da je na Kosovu izvršen genocid ili etničko čišćenje, kao što je bilo u Bosni, kao što je možda bilo u Hrvatskoj, a da vazdušni udari pfredstavljaju kažnjavanje odgovornih i sprečavanje daljeg krvoprolića. Da li pod tim uslovima kažete da biste podržali vazdušne udare na Srbiju?

KISINDŽER: Gledajte, protiv svakog mog dela je, pošto sam bio na visokoj funkciji, da se suprotstavljam predsedniku Sjedinjenih Država uoči vojnih operacija. I nikad to nisam uradio. Podržavao sam svaki vojni potez Klintonove administracije. Ali moram da iskažem svoju nelagodnost. Ako predsednik pokrene jednokratnu vazdušnu kampanju od jednog, dva, tri dana, neću da joj postavljam granicu, to jedva mogu da razumem. Ali, ako je svrha naterati Miloševića da dođe na konferenciju da potpiše sporazum, za koji verujem da je duboko pogrešan, neprimenljiv, i da se američke kopnene snage ubace na Kosovo zajedno sa kopnenim snagama NATO. I da objasnim šta mi smeta kod sporazuma. Sporazum govori o autonomiji Kosova, a predsednik je poslednjih dana dva puta rekao da je to - Milošević mora da shvati, da je to najbolji način da zadrži Kosovo. Albanci ne žele autonomiju, oni hoće nezavisnost. Oni, stoga, neće prihvatiti ovaj cilj. Sporazumom se poziva na razoružanje albanskih snaga. To se nikada neće desiti. Sporazumom je predviđeno 12.000 srpskih policajaca i jedan broj srpske vojske da ostane na Kosovu. Kako će se oni odnositi prema Albancima? I zato bih želeo da znam šta ove kopnene snage treba da rade tamo. To je deo na koji mi smeta. I to je ono što bih voleo da predsednik preispita. 

NOVAK: U međuvremenu, vidimo ubistva koja se dešavaju na Kosovu. Vidimo kako se sela spaljuju dok pričamo. Kako čak i da je ovo deo Srbije, što jeste, kako SAD mogu da stoje po strani i kada vide ljude koji se kolju ili iseljavaju iz sela prosto za to ko su, a ne za bilo šta što su uradili? Mislim, zar nismo naučili tu lekciju ranije?

KISINDŽER: Mislim da je to strašna stvar, pa, ako pogledate širom sveta, mogli bismo da identifikujemo 10 ili 20 mesta.

NOVAK: Apsolutno.

KISINDŽER: Gde se ovo danas dešava. I mislim da ne biste tvrdili da treba da koristimo američku vojnu silu u svakom od njih. Verujem da je ova politika od početka osmišljena da isključi kopnenu intervenciju i upotrebi ekonomski i drugi pritisak i povremene kaznene vazdušne napade, mi bismo postigli svoj osnovni cilj, iako možda ne bismo spasili svaki život. Ali mislim da će kurs kojim idemo takođe koštati mnogo života.

NOVAK: Još jedno pitanje u vezi s tim. Pojavio se izveštaj da je Primakov, premijer Sovjetskog, ne Sovjetskog Saveza, Rusije - vraćam se u dane hladnog rata – otkazao svoju posetu Sjedinjenim Državama zbog neposredne akcije SAD i NATO protiv Srbije. Da li je to ozbiljna opasnost za SAD, narušavanje odnosa sa Rusijom?

KISINDŽER: Pa, Rusi su bili istorijski zaštitnici Srbije i Prvi svetski rat je počeo upravo po ovom pitanju. Ne verujem da Rusija ima kapacitet da se vojno umeša i da hoće — tako da nećemo platiti vojnu cenu za ovo. Ali za ovo mislim da ćemo platiti političku cenu u odnosima sa Rusijom, uvek imajući na umu da je Rusija sada veoma slaba i veoma zavisna od naše podrške.

Na kraju je voditelj pohvalio Kisindžera što ne želi da "napadne administraciju pre nego što krene u borbu“, ali da "ima ogroman strah“ i slutnje u vezi sa ovim "besmislenim vojnim poduhvatom na Kosovu“.

Sutra nastavak: Strategija bez moralnih i političkih osnova