Centar za kulturu u Leposaviću najavljuje bogato kulturno leto

Centar za kulturu Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Centar za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću, u poslednjih par meseci može da se pohvali mnoštvom aktivnosti, koje su pre svega bile vezane za filmske premijere i pozorišne predstave, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Narodnim pozorištem iz Prištine sa sedištem u Gračanici i Fakultetom za umetnosti iz Kosovske Mitovice, ali i velikoj podršci Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Direktor Centra za kulturu Branko Kovačević kaže da se u Leposaviću u prethodnim mesecima mogla pogledati svaka premijera najnovijih filmova domaće kinematografije, u isto vreme kao i gradovima centralne Srbije.

"Svi najnoviji filmovi su na naše zadovoljstvo prikazivani u Leposaviću u isto vreme kao i u Beogradu, Kragujevcu ili Nišu. Ono što je novina, a nadam se da će postati i praksa jeste da se filmske premijere u isto vreme emituju u Leposaviću, Lešku i Sočanici. Ova naša aktivnost je naišla na dobar odaziv publike i posećenost bioskopskih sala je bio bolji nego ikada", kaže Kovačević.

Na zadovoljstvo najmlađih sugrađana, a u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Prištine, prikazane su tri predstave u kojima su mališani uživali.

"Na naše veliko zadovoljstvo, ostvarili smo jako lepu saradnju sa Narodnim pozorištem iz Prištine i Fakultetom umetnosti iz Kosovske Mitrovice koji su našim najmlađim sugrađanima odigrali tri predstave, a sledeću koja je namenjena svima koji vole pozorište možemo najaviti za sredinu juna. To je premijera predstave 'Ženidba', kaže Kovačević i dodaje da su u saradnji sa školama i vrtićima u opštini omogućili deci da odgledaju sve što je prikazivano.

Kovačević ističe da građane Leposavića očekuje i bogato kulturno leto sa tradicionalnim manifestacijama, ali i nekim novim događajima, koji će po prvi put biti organizovani.

"Što se tiče manifestacija u periodu pred nama, očekuje nas po prvi put 'Duhovna likovna radionica', čije će otvaranje biti u Lešku, a zatim se program nastavlja u Manatiru Svete Petke u Uliju u Leposaviću. Završni program će biti prikazan u Galeriji centra za kulturu i dela koja su nastala u toku radionice biće publici prikazana na i otvaranju turnira u malom fudbalu u Lešku i Leposaviću", kaže Kovačević.

Jedna od tradicionalnih manifestacija i ono po čemu je opština Leposavić prepoznatljiva, kaže Kovačević, svakako jeste muzičko takmičenje "Akordi Leška" sa tradicijom dugom 55 godina.

"Ono što je naš ponos i tradicija jeste ova manifestacija, koja svake godine dovodi velike muzičke zvezde naše narodne muzike i na kojoj se mogu čuti najlepši glasovi sa ovih prostora. Manifestacija je podržana od strane Ministarstva kulture Srbije, sa čijom sam ministarkom nedavno imao sastanak i koja je istakla da je jako zainteresovana da se ovakve manifestacije održavaju i ubuduće. Pored Ministarstva koje podržava veliki broj projekta vezano za kulturu, veliku podršku imamo i od lokalne samouprave i predsednika Zorana Todića, koji je uvek imao razumevanja za pomoć u organizovanju kulturnih manifestacija", kaže Kovačević.

Kovačević dodaje da je kultura, nakon dve godine stagnacije zbog epidemije koronavirusa, konačno oživela i da će period pred nama biti pun dešavanja u kojima će publika u Leposaviću moći da uživa.

Tokom leta, publika u Leposaviću će moći da uživa i u manifestacijama poput "Rok festa", zatim "Filmskog festivala domaćeg filma" i "Likovne kolonije", po kojima je opština Leposavić prepoznatljiva.