Leposavić: Otvorena prva izložba ikona "Duhovna likovna radionica za decu"

Izložba ikona
Izvor: Kosovo Online

U Galeriji centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću večeras je otvorena prva izložba duhovne likovne radionice za decu. Jedanaest učenika od petog do osmog razreda iz tri osnovne škole u opštini Leposavić imali su priliku da pet dana uče o tehnici oslikavanja ikona.

Likovni umetnik Jovana Jevtić rekla je da je cilj da se što veći broj dece uključi u rad Kulturnog centra.

"Bilo je jedanaest polaznika. Mislim da je to dovoljan broj dece da se kao mentor dovoljno posvetim njihovom radu, a deca su zaista pravi izbor, veoma sutalentovana. Posetili smo manastire i crkve u našoj okolini gde smo mogli da vidimo primere ikonografije i freskopisa, što je ostavilo poseban utisak na decu, pa su oni sve te svoje doživljaje utkali u platna i reprodukcije naših svetitelja. Ono što je ustvari cilj i moja zamisao je da što više mlade dece uključujemo u rad Kulturnog centra, tako da uz podršku ministarstva, koje svake godine raspisuje konkurse za vizuelne umetnike, mi smo iskoristili priliku da ovaj projekat uvrstimo u konkursnu dokumentaciju", rekla je Jevtić za Kosovo onlajn. 

Četrnaestogodišnjak iz Leška Dušan Milosavljević oslikao je lik Svetog Arhangela Mihaila, i kaže da mu je izuzetno drago što je deo ove likovne radionice. 

"Prvi put sam probao ovakvu tehniku crtanja i veoma sam zadovoljan. Najteže je bila pigmentacija kože koja se počinje zelenom, a tek onda se dodaju pigmenti boje kože. To je nešto novo za mene i bilo mi je interesantno da radim to. Ovo je jedno lepo iskustvo i svako ko ima talenat treba da doživi nešto ovakvo", rekao je on. 

I Jovana Vukadinović iz iLeška po predlogu nastavnika došla je na ovu radionicu, jer kako kaže voli da slika. 

"Najlakše mi je bilo da slikam, a najteži su mi bili detalji. Meni se ovo dopalo i savetujem da deca koja vole da crtaju i žele da upišu Srednju umetničku školu, budu slobodna da pričaju sa nastavnici a i da dolaze na likovne radionice, jer se ovde uče nove tehnike", kazala je Vukadinović. 

Jedanaestogodišnja Dunja Petronijević iz Leposavića izjavila je da je oslikavanje ikona novo iskustvo. 

" Od malena volim da crtam, pohađala sam i ranije radionice jer me to interesuje. Radili smo akvarel tehnikom i to je bilo nešto novo za nas, upoznavali smo tu tehniku", dodala je Petronijević. 

Svim polaznicima dodeljene su zahvalnice, po projektu Centra za kulturu "Sava Dečanac" uz podršku Ministarstva Kulture i Informisanja Vlade Republike Srbije.