Predstava "Od osmeha do premudrosti Božije" odigrana u porti crkve Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici

Predstava u porti crkve Svetog Dimitrija
Izvor: Kosovo Online

Monodrama pod nazivom "Od osmeha do premudrosti Božije" izvedena je sinoć u porti crkve Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici. Monodramu je izveo bivši prvak drame Narodnog pozorišta iz Novog Sada Miodrag Petrović, po tekstu i režiji Predraga Ćurića.

Publika je uživala u anegdotama i šalama nastale u životima sveštenika, monaha, episkopa, pisaca, a završila se rečima ave Justina o komediografu Branislavu Nušiću.

"Premijeru predstave "Od osmeha do premudrosti Božije" imao sam u Velikoj Hoči i to mi je bila prva predstava, zatim u Goraždevcu i Osojanu, a sutra nastavljamo u Medveđi", rekao je Petrović.

On je istakao da je inicijator predstave reditelj Predrag Đurić koji je stupio u kontakt sa italijanskom humanitarnom organizacijom" Prijatelji Dečana", a zatim sa ljudima iz Kulturnog centra "Dragica Žarković" u Sevrenoj Mitrovici.

Prema rečima Petrovića, publika na Kosovu je prihvatila i sa pažnjom slušala razne anegdote i šale o životima sveštenika.

"Ovo je komedija gde ljudi osećaju tihu radost i neko saznanje, spoznaju o pravoslavnom humoru i da ne budemo uštogljeni kad pomenemo crkvu i Boga i najumnijih glava koje smo ikada imali, već da nešto naučimo i da nas to okrepi, izazove radost, utehu i smirenje", rekao je Petrović.

Nosim posebne utiske od kako sam na Kosovu, dodaje on i ističe da je ovo više od pozorišta.

"Imam utisak da sam se vratio u detinjstvo kada sam došao ovde i kao da sam  u neki svoj zavičaj i da su mi svi ovde rod rođeni" istakao je Petrović.

Organizator događaja bio je Kulturni centar "Dragica Žarković" a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.