U Gračanici promocija knjiga "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" i "Stara Srbija i Albanija"

Dom kulture Gračanica
Izvor: GračanicaOnline

U Domu kulture "Gračanica" u utorak od 19 časova biće predstavljene knjige Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" i Sabrana dela Ivana Stepanoviča Jastrebova "Stara Srbija i Albanija".

Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" objavljen je 2021. godine povodom velikog jubileja – 150 godina od osnivanja Prizrenske bogoslovije i deset godina od obnove rada u Prizrenu, u saizdavaštvu Eparhije raško-prizrenske, Prizrenske bogoslovije i Кosovskometohijskog odbora Matice srpske. Кnjiga sadrži 46 naučnih radova u kojima sa jednim novim, interdisciplinarnim naučnim pristupom, daje novo svetlo o radu ove značajne škole, imajući u vidu istorijske prilike u kojima je ostvarivala svoju delatnost, saopštio je Dom kulture "Gračanica".

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči. Njegovo delo "Stara Srbija i Albanija", treba posmatrati kao važan izvor za proučavanje Podrimlja u drugoj polovini 19. veka, i to u geografskom, istorijskom, etnografskom i demografskom pogledu.

Na samom početku promocije, obratiće se episkop raško-prizrenski Teodosije.

O knjigama će govoriti Borislav Čeliković, Valentina Pitulić, Aleksandra Novakov, Dejan Ristić, Jeromonah Isidor (Jagodić) i Jeromonah Nikita (Adamović).