Dan nakon Kurtijevog govora, u kojem je policiju okarakterisao kao naslednika OVK, međunarodna zajednica je tiha

Milan Radojević
Izvor: In4s.net

I dan nakon govora u Prištini, u kojem je Aljbin Kurti ponovo napao Srbe i Srbiju, policiju okarakterisao kao naslednika OVK, lepeći etikete zločinaca i kriminalaca bez uvažanja pretpotavke nevinosti, međunarodna zajednica je tiha.

Petak 14.07.2023. Priština 

 U Prištini 418 novih policajaca polaže zakletvu, na ceremoniji, u prvim redovima, najviši zvaničnici kosovske vlade, ambasadori, komandant KFOR-a, šef EULEKS-a…
 "Srbija je najveća pretnja!",  "Naša policija, kojoj ste se pridružili nastavak je oslobodilačke vojske",  "…Ozloglašeni zločinac Lune"...

Sve to izgovara Kurti u govoru koji je trebalo da bude svečan. Na kraju govora aplauzi. Aplaudiraju i ambasadori, komadant KFOR-a, šef EULEKS-a, koktel i osmesi.

Petak 14.07.2023. Kosovska Mitrovica 

Poslednji radni dan u nedelji, ljudi odlaze na posao, razgovaraju sa kolegama. Vrelo poslepodne roditelji provode sa decom na omiljenom mitrovačkom šetalištu, igrajući se i rashlađujući sladoledom. 

Pada mrak, tinejdžeri se raduju izlasku u grad, petak je veče. Roditelji strepe.

Sa mrakom na mitrovačke ulice izlaze policajci sa fantomkama i drugim cevima u oklopnim vozilima/transporterima. Patroliraju gradom tražeći "kriminalne bande i ozloglašene zločince" dok roditelji budni čekaju da se deca vrate kući.

Nakon 23 sata, dok se većina gradova budi i mladi uživaju u izlascima i noćnom provodu, Kosovska Mitrovica tone u tišinu. Čuju se samo transporteri i aplauz iz Prištine.

Možda će nekome ovo zvučati kao scenario iz zone sumraka, ali to je naša realnost.

I dan nakon govora u Prištini na kojem je Kurti ponovo napao Srbe i Srbiju, policiju okarakterisao kao naslednika OVK, lepeći etikete zločinaca i kriminalaca bez uvažavanja pretpostavke nevinosti, međunarodna zajednica je tiha.

Izgleda im i dalje nije jasno zašto Srbi nisu želeli da budu deo ovakvih Kurtijevih institucija. Možda nisu najbolje razumeli govor, pošto uopšte nije bilo prevoda na srpski.

A možda su aplaudirali jer se plaše da će i oni biti na nekom spisku, pa možda i njih Kurti uhapsi.

U razgovoru sa starijim i mudrijim Mitrovčanima kažu da situacija nije bila teža od 1999. ali koliko god nama bila teška, u istoriji bilo je i gore. Kažu, zamisli kako je bilo ljudima koji su 1915. krenuli peške preko Albanije. Tadašnji ratni premijer Srbije je rekao čuvenu rečenicu koja je i danas aktuelna: "Spasa nam nema, propasti nećemo."

U Kosovskoj Mitrovici je i danas lep i sunčan dan, šetalište će biti puno nasmejane dece. Uprkos aplauzima u Prištini, pritiscima, hapšenjima, živi i živeće ovaj grad!

Piše Milan Radojević, član Srpske liste i bivši gradonačelnik Severne Mitrovice