Abazović: Sa Kurtijem ću razgovarati o izgradnji tunela za povezivanje Rožaja i Peći 

Aljbin Kurti i Dritan Abazović
Izvor: Klan Kosova

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da modernizaciju puta koji povezuje Plav sa Dečanima vidi kao važan strateški projekat, kao i da će sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarati o izgradnji tunela za vezu Rožaja i Peći, prenosi Kljan Kosova. 

On je u intervjuu za Kljan Кosovo rekao da put između Plava i Dečana vidi kao strateški projekat za koji mislim da nije mnogo komplikovan, a da bi ta veza između Crne Gore i Kosova doprinela turizmu, ali i razvoju biznisa zbog dobre komunikacije. 

Abazovi kaže da je projekat izgradnje tunela za vezu Rožaja i Peći  mnogo komplikovaniji, ali da je važan. 

"To je ideja koja postoji dugi niz godina, ali niko nije počeo da je realizuje, ne znam da li je postojala politička volja da se to realizuje. Razgovaraću sa premijerom Kurtijem u vezi sa tim i veoma sam siguran da bi evropske finansijske institucije finansirale ovaj projekat, ili da ne bi bili opterećeni ni Kosovo ni Crna Gora. Bilo bi fantastično da ljudi mogu da koriste tunel i skrate putovanje", rekao je Abazović. 

On smatra da bi ti projekti otvorili novu perspektivu, razbili predrasude i uspostovali saradnju među ljudima. 

On je među tri infrastrukturna projekta za povezivanje regiona naveo i most na Buni za koji su izdvojena sredstva i postoji dogovor premijera Albanije Edija Rame i Vlade Crne Gore da se most izgradi.

"Velipoju moramo povezati sa Ulcinjem i mora da bude atrakcija za turiste. To je most koji nije duži od 190 metara. U ovom trenutku od Ulcinja do Velipoja ima 70 kilometara. Potreban nam je most od 190 metara tako da pristup između dva grada bude samo 10 minuta", rekao je Abazović.