Ambasada u Prištini: SAD očekuju da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu obaveze iz sporazuma

Američka ambasada na Kosovu
Izvor: Facebook

SAD očekuju da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovodu sve obaveze iz sporazuma iz Brisela i Aneksa dogovorenog u Ohridu, saopštili su iz američke ambasade na Kosovu, povodom godišnjice tog sporazuma dogovorenog u februaru prošle godine.

Iz Ambasade SAD na Kosovu poručuju da su razočarani nedostatkom napretka i političe volje obe strane da se krene napred u primeni sporazuma.

"Kao što smo više puta rekli, SAD smatraju da su Osnovni sporazum i implementacioni aneks pravno obavezujući i za Kosovo i za Srbiju. Razočarani smo zbog nedostatka napretka ili političke volje i sa Kosova i sa Srbije da se krene napred u primeni sporazuma. Stav SAD je dosledan i jasan – očekujemo da Srbija i Kosovo u potpunosti sprovode sve obaveze iz Osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa, i to sa posvećenošću i hitnošću. Za Kosovo to znači hitan napredak u ispunjavanju dugogodišnje obaveze sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je portparol američke ambasade za Kohu.

Ambasada SAD zatražila je i saradnju u vezi sa primenom nove uredbe Centralne banke Kosova, "kako bi se minimizirao negativan efekat na srpsku manjinsku zajednicu na Kosovu".

"Sporazum iz Brisela suštinski repozicionira odnos između dve države, na bolje, i olakšao bi svakodnevni život građanima obe države u mnogim aspektima. Ovo je jedini način da Kosovo napreduje na svom evropskom i evroatlantskom putu, što snažno podržavamo. Nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da izbegavaju jednostrane akcije koje eskaliraju tenzije", poručili su iz Ambasade.