Ambasadorka Albanije pri Unesku: Kosovo je projekat na kojem ćemo raditi

Besiana Kadare.jpg
Izvor: Fejsbuk

Albanska ambasadorka pri Unesku Besiana Kadare izjavila je da izbor Albanije u Izvršni savet te svetske organizacije dokazuje da kredibilitet zemlje raste, ističući da je Kosovo "projekat na kojem će raditi" i da će se članstvo Prištine u tu organizaciju "pre ili kasnije desiti".

"To je veoma dobra vest za albansku diplomatiju, koja dokazuje kredibilitet koji uživamo kao pouzdan i odgovoran partner. Izbori daju veliku političku težinu našoj zemlji", rekla je Kadare za albansku Report TV.

Navela je da je više od godinu dana u Njujorku trajalo "veliko lobiranje" da bi Albanija postala članica Izvršnog saveta.

Na pitanje šta je sa Kosovom, s obzirom da je i Srbija takođe je član Izvršnog odbora, Kadare je odgovorila da je Kosovo "projekat na kojem će raditi".

"Kosovo je projekat na kojem ćemo raditi u budućnosti. Kosovo ima svoje mesto tamo (u Unesku) i pre ili kasnije i to će se desiti", rekla je ona.

Posebno je istakla da se sada prvi put desilo da Rusija ne bude izabrana u Izvršni savet.

Za četiri mesta u Izvršnom savetu Uneska konkurisalo je šest zemalja, a uz Albaniju i Srbiju, za članove su izabrane i Slovačka i Češka. Rusija je dobila samo 94 glasa.

"Prvi put u istoriji Uneska se dogodilo da Rusija izgubi. To je drugi put u mesec dana da Albanija dobija mesto u nekom međunarodnom telu. Pre nekoliko nedelja, Albanija je pobedila u Savetu za ljudska prava UN, gde je Rusija ponovo izgubila. Ovo je veoma značajno. To je snažan signal koji je međunarodna zajednica dala Moskvi", rekla je Kadare.