Analitičari: Kosovo da iskoristi pismo podrške i smanji jaz u stavovima sa partnerima

Pregovori u Briselu
Izvor: Gazeta Express

Pismo podrške Kosovu grupe poslanika iz više zemalja ne može u potpunosti da promeni donošenje odluka Evropske unije, SAD i Velike Britanije u dijalogu, ali kosovske institucije treba da iskoriste ovaj zamah da smanje jaz u stavovima sa saveznicima kažu predstavnici civilnog društva i politički analitičari, preneo je Ljajmi.

Prema njihovim rečima, pismo grupe stranih parlamentaraca kojim se poziva na oštriji pristup Srbiji, može imati blag uticaj na promenu strategije EU i SAD, ali je dobar korak koji podstiče debatu u EU i SAD o tome kako na dijalog utiču akcije koje preduzimaju Srbija i Kosovo.

Istraživač Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu rekao je za Kosovapres da je pismo koje je potpisalo 10 predsednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika dobrodošlo za Kosovo, ali da, u dugoročnim planovima i spoljnoj politici EU i SAD ne mogu imati "ad hoc" promene.

"Ne možemo očekivati da će se ovakvim pismom potpuno promeniti odlučivanje SAD i EU, pošto na kraju parlamentarci nisu donosioci odluka. Nije američka administracija ta koja je napisala ovo pismo i rekla da se ponaša pogrešno i nema ljudi sa zvanične linije administracije koji su javno izašli da zahtevaju promenu pristupa", ukazao je Fetahu.

Zato smatra da to može da ima blagi uticaj na promenu strategije. 

"To je dobar korak koji podstiče debatu u EU i SAD o tome kako na dijalog Kosova i Srbije utiču akcije koje preduzimaju. Kada postoje takve kontradikcije, uvek mogu postojati opcije za promenu nijansi u strategiji ili pristupu. Dugoročni planovi američke i spoljne politike EU ne mogu se menjati ad-hoc ili nekim pismom, ali se mogu promeniti ako strategija propadne u regionu i na Kosovu i u Srbiji", kaže on.

S druge strane, politički analitičar Dorajet Imeri traži od kosovskih institucija da uz podršku evropskih i američkih zakonodavaca utiču na usklađivanje stavova sa saveznicima, posebno kada je reč o dešavanjima na severu.

"Ovakvu poruku političara bi, naravno, Kosovo trebalo da iskoristi, tim više kada diplomatija zemlje nije na odgovarajućem nivou. Naravno, drugačiji glas i takvu direktnu artikulaciju treba posmatrati kao trenutak promene okolnosti kroz koje prolaze naši izveštaji. Priznajući ovaj odnos koji Kosovo ima prema Srbiji, verujem da će takav poziv izazvati i reakcije u srpskoj političkoj strukturi, koja je već sa zabrinutošću počela da prihvata ovo novo pozicioniranje EU i SAD. Ove diplomate i političari nisu slučajni i njihova uloga u evropskom donošenju odluka je relativno velika", smatra on.

Sličan stav iznosi i Fetahu, koji kaže da Vlada ne treba da se zadovoljava samo podrškom nekih zapadnih poslanika, već treba da vodi direktan dijalog sa faktorom odlučivanja u EU i SAD.

"Vlada Kosova to može da iskoristi na pozitivan način na više nivoa. Prvo, trebalo bi da vodi direktan dijalog sa donosiocima odluka u SAD i zemljama EU kako bi se smanjio jaz u stavovima da se ne ide uvek na pristup da smo u pravu, ali da se prema nama nepravedno postupa. Ići u pronalaženje prostora za saradnju sa proaktivnošću i konstruktivnošću, čak i tako što će napraviti neke skokove u tehničkim aspektima u deeskalaciji situacije. Takođe trebalo bi da istakne da je Srbija nekonstruktivna i blokirajuća stranka", rekoa je Fetahu.