Analitičari: Međunarodni pritisak jedina nada za pomak u dijalogu

dijalog
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičari Gazmir Raci i Fidan Ukaj ocenuju da bez dodatnog međunarodnog pritiska na glavne pregovarače ne treba očekivati napredak u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Gazeta Blic.

Raci kaže da je, iako se dijalog nastavlja na nivou glavnih pregovarača, defakto priznanje Kosova za Srbiju uslov za dalje integracije u EU.

"Dobro je što se dijalog nastavlja na nivou glavnih pregovarača. Kosovo ima vrlo jasan stav u tom pravcu. Defakto priznanje je uslov da se krene napred jer su Nemačka, Francuska i Italija dale zvaničan zahtev kao glavni posrednici kroz francusko-nemački plan", rekao je Raci.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija želi članstvo u EU - biće prinuđena da prizna Kosovo.

Naveo je da i Kosovo ima svoje obaveze, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

“Ako Srbija želi da se pridruži EU, ona mora da faktički prizna Kosovo, sprovede francusko-nemački plan i Ohridski aneks. Naravno, i Kosovo ima svoje obaveze koje se moraju sprovoditi u skladu sa briselskim sporazumima, ali ZSO je i putokaz”, rekao je Raci.

On je dodao da nijedan političar na Kosovu, uključujući i Aljbina Kurtija neće prihvatiti ZSO ukoliko ne bude u skladu sa Ustavom.

"Na Kosovu ne može postojati etničko udruženje, niti udruženje koje je u suprotnosti sa ustavnim poretkom Kosova”, napomenuo je Raci.

Fidan Ukaj, stručnjak za politička pitanja, ocenjuje da dijalog na nivou glavnih pregovarača nije dao nikakve rezultate.

Ukaj je rekao da su razlog trenutne situcije u tom procesu izbori u Srbiji.

"Izbori u Srbiji i neformiranje tamošnje vlade pomerili su nivo dijaloga na tehnički nivo, na nivo glavnih pregovarača, koji nije pokazao rezultate", rekao je Ukaj.

Zato smatra da je međunarodni pritisak jedina nada da se strane "pritisnu" na sastanak na visokom nivou.

"Ostaje da se vidi koliko će međunarodni faktor biti voljan da natera strane da održe sastanak na visokom nivou, kao i koje mehanizme će koristiti da natera strane, sa posebnim naglaskom na Srbiju, da implementira Briselski sporazum i Aneks iz Ohrida", rekao je Ukaj.