Arifaj: Najvažnije da je juče u Briselu dogovoren sledeći sastanak

Arifaj
Izvor: Foto: Twitter

Politički analitičar Ardian Arifaj izjavio je za Kosovo onlajn, da je nasuprot velikim očekivanjima najpozitivniji ishod sastanka Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića zakazivanje nove runde dijaloga za naredni mesec.

"Dobro je da se sastanak održao, bilo je očekivano da će dve strane imati malo oštrije stavove, a ono što je najvažnije je da je dogovoren naredni sastanak”, kazao je Arifaj. 

Predlog premijera Kurtija da se na Kosovu umesto Zajednice srpskih opština formira Nacionalni savet po ugledu na onaj koji imaju Albanci u Srbiji, Arifaj ocenjuje kao konstruktivan predlog o kome će Srbija moći da se izjasni. On napominje da je suština dijaloga u pronalaženju kompromisnog rešenja za sve strane.

“To je samo predlog, sada treba videti odgovor Srbije i Srba sa Kosova. Zato je dobar dijalog, da svi daju svoje ideje kako bi se našlo prihvatljivo rešenje za sve strane. Nema novih tema u dijalogu, sve što je otvoreno već je bilo na prethodnim sastancima, zato je važno da se dijalog nastavi”, ističe Arifaj.

On naglašava da je uloga Sjedinjenih Američkih Država ključna u dijalogu Kosova i Srbije, dok Evropska unija koja je zvanično glavni posrednik ovog procesa nema definisane okvire konačnog sporazuma. To prema mišljenju Arifaja može da odloži finalizaciju čitavog procesa.

“Poruka Sjedinjenih Američkih Država je jasna, dijalog mora da se završi. Važno je da su Amerikanci mnogo aktivniji u celom procesu jer je njihova podrška ključna za uspeh dijaloga. Vreme završetka dijaloga ne zavisi od Kosova i Srbije, to zavisi i od međunarodne zajednica, koja nije jasna kako bi trebao da izgleda finalni sporazum. Bojim se da su očekivanja da ćemo imati sporazum do kraja godine preoptimistična”, zaključuje Arifaj

Volkov
16. Jun 2021.
Hahaha...pa odakle vam svi ovi albanski "analiticari"?
- Najvažnije da je juče u Briselu dogovoren sledeći sastanak.
Neprocenljivo 😂