Arifi: Bilo bi nisko od Evropske unije kada bi od Kosova tražila ZSO u zamenu za viznu liberalizaciju

Dritro Arifi
Izvor: Ekonomia Online

Profesor međunarodnih odnosa Dritro Arifi izjavio je da Zajednica srpskih opština ne treba da bude primarna u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Problem je u Zajednici srpskih opština, tu tačku treba ostaviti za kraj, u sveobuhvatnom sporazumu gde je potrebno međusobno priznanje", rekao je Arifi u emisiji „Infomagazin“ na TV Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima Kosovo treba da traži od Evropske unije da promeni pristup jer jer ne vodi ka međusobnom priznanju Kosova i Srbije.

„O Zajednici se može uz fusnotu, sprovesti na kraju sporazuma. Ali moramo biti oprezni tražiti priznanje i od Evropske unije. Pristup EU nas ne vodi ka međusobnom priznanju Kosova i Srbije jer nas EU ne priznaje kao državu“, dodao je Arifi.

Posetu predsednika Slovenije Boruta Pahora, Arifi je ocenio pozitivnom, ali prema njegovim rečima, Slovenija je država koja nema uticaj ni u Evropskoj uniji ni u NATO.

Naglasio je da će Kosovo i dalje biti pod pritiskom Evropske unije, ističući da će ponuditi viznu liberalizaciju u zamenu za nešto, a prema njegovim rečima, bilo bi nisko od EU ako bi tražilo ZSO kao uslov.

„A ako kosovska vlada prihvati tako nešto, zaista je ekstremni amater“, zaključio je Arifi.