Arifi: Stav EU i SAD dokaz da Kosovo vodi dijalog na pogrešan način

Avni Arifi
Izvor: Gazeta Express

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi istakao je da izjava EU i stav Sjedinjenih Američkih Država potvrđuju da je način na koji je kosovska strana do sada vodila proces dijaloga pogrešan, prenosi Gazeta blic.

„Izjava EU, ali i stav Stejt departmenta potvrđuju da je sadašnji način vođenja dijaloga od strane Kosova totalni debakl. Diplomatije više nema. Od jednog od potpisanih sporazuma, Vlada Kosova je učinila da Asocijacija postane prvi korak u implementaciji Briselskog sporazuma”, kaže Arifi.

Prema njegovim rečima, izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku je "retorika gubitnika za stolom" i štetna po Kosovo.

Što se tiče sankcija EU prema Kosovu, Arifi ocenjuje da nema naznaka da će one biti ukinute, već da se mogu povećati ukoliko kosovska vlada nastavi sa ovakvim pristupom.

“Vlada je napravila ozbiljnu grešku kada se na sastanku u Bratislavi obavezala na izbore, i nije uspela da to ostvari. Nema naznaka da će mere biti ukinute, ali ima dosta naznaka da će se pojačati ako Vlada nastavi sa postojećim pristupom”, izjavio je Arifi.

Bivši poslanik DSK Naser Rugova, naglasio je da se 14. septembra u Briselu videlo da dijalog ulazi u ćorsokak.

“Ključna uloga u posredovanju političkih pitanja između Kosova i Srbije pripada posredniku, koji mora biti neutralan i nepristrasan. Po onome što smo videli posle sastanka 14. septembra, proces ulazi u ćorsokak", kaže Rugova.

Rugova dodaje da je na sastanku Lajčaka i pregovarača Kosova Besnika Bisljimija u Bratislavi rečeno da će mere EU biti ukinute ako dođe do deeskalacije situacije na severu. 

Prema njegovim rečima, ako se ne postigne kompromis, a SAD, Nemačka i Francuska ne intervenišu, postoji rizik da će proces biti "kompromitovan" i da će Kosovo platiti cenu.

Dodaje da Kurti treba da bude oprezan i da ima hrabrosti da sprovede dogovorene tačke.